Oppskrifter

Blanc Manger

12. september 2014

Desserten Blanc Manger dateres til middelalderen. Dessertens opprinnelse er usikker, men antageligvis kom den fra de arabiske landene til Europa i forbindelse med innføring av ris og mandler i tidlig middelalder. Man vet at flere liknende retter eksisterte i Europa på 1200-tallet, og det er fra det samme århundret at man har den eldste oppskriften som finnes  i en dansk kokebok.

Blanc Manger kommer av det franske begrepet blanc mangier. Blanc betyr hvit og mangier betyr å spise. De grunnleggende ingrediensene var melk eller mandelmelk, sukker, kylling eller fisk, ofte kombinert med rosevann og rismel. Retten ble også ofte smakssatt med kanel eller safran. Etter hvert utviklet blanc manger seg til en søt pudding laget av egg, fløte og gelatin.

Her er Oselias versjon av Blanc manger:

Blanch masjè

1 flaske vidvin, 2 lod rød gelantin, saft av 1 citron, lid sukker. Dette koges op.

1 pot fløde, 2 lod vid gelantin, 6 lod mandler, 6 lod sukker, 4 mandeldraaber. Dette koges op.

Naar det begynder at stivne lægges lagvis med den røde. 

(1 pot = 0,965 l og 1 lod = 15 gr)

Fyll fløteblandingen i små skåler

Foto. Tore Knutsen, AAks

 

Her er fløten kokt opp med mandler, mandeldråper og gelatin. Den fylles i glasskåler slik at den skal stivne før den røde geleen helles over. Det står ingenting i oppskriften til Oselia om at mandlene skulle males, men vi har gått ut i fra at det skulle gjøres siden det er vanlig i andre desserter av samme type.

Oselia lagde gelelokk av hvitvin og sitron. Litt surt, men frisk i fargen om man bruker rødt fargestoff

Foto: Tore Knutsen, AAks

I Oselias oppskrift skal hvitvin kokes opp med sukker og saften av en sitron. I følge oppskriften skal det være rød gelatin i vinen. Dette produktet ble forbudt i Norge for mange år siden. For å få rødfargen har vi brukt rød konditorfarge.

pulver jpg

HF15132, Foto: Randsfjordmuseene/Hadeland Folkemuseum

Geleen helles over puddingen når den er stivnet

Foto: Tore Knutsen, AAks

Du vil kanskje like …