Arkivene forteller

Om Oselias kokebok

12. september 2014

I mai 2014 fikk Aust-Agder kulturhistoriske senter en gave bestående av en samling gamle oppskrifter. Oppskriftene hadde tilhørt Oselia Osuldsen som i perioden ca. 1870-1885 var tjenstepike og etter hvert husjomfru hos familien Samuel Eyde i Arendal. Oselia ble født 31 oktober 1855. Hennes foreldre var matros Aasuld Nielsen og Marthe Thomasdatter fra Narestø. I perioden da Oselia arbeidet hos familien Eyde var Arendal Norges rikeste by, og familien Eyde en av de mest velstående familiene i Arendal. Den norske handelsflåten var den tredje største i verden. Samuel Eyde var skipsreder, og i 1849 giftet han seg med Elina Stephansen, datter av Arendals største skipsreder Christian Stephansen. Samuel Eyde gikk etter hvert inn i svigerfarens rederi og overtok delvis rederiet etter hans død. Samuel og Elina fikk fire barn. Ett av disse barna er i dag kjent som den store industrimannen og gründeren Sam Eyde.

I 1885 giftet Oselia seg med styrmann Knud Gundersen fra Holmesund i Flosta. De flyttet dit for å drive landhandel i Knuds barndomshjem. Oselia døde 27 mai 1908. Oppskriftene fra hennes tid hos familien Eyde ble tatt vare på av adoptivdatteren Petra Gundersen, og hennes datter igjen, Cicilie Evine «Cissi» Olsen. Oppskriftene i seg selv er interessante fordi de forteller om mat og kosthold på slutten av 1800-tallet. De er også et spennende utgangspunkt for historien om familien Eyde og menneskene rundt dem på en tid da Arendal hadde en svært sentral plass i Norges sjøfartshistorie.

Gjennom denne bloggen vil vi formidle mat og oppskrifter anno 1870-1885, samt morsomme og interessante gjenstander fra samlingene våre som er vel verdt dagens lys. Vi ønsker også å formidle historier fra arkivene som vil være med på å sette Oselia og familien Eyde inn i en kulturhistorisk kontekst

 

Du vil kanskje like …