Oppskrifter

Almindelig Æblekage

22. september 2014

For mange er duften av eplekake ensbetydende med høst. Slik var det i hvert fall på Oselias tid. Den gang var epler sesongvare og høsten var tid for sylting, pressing og safting. Dagens teknologi og import gjør at vi nå kan bake eplekaker året rundt!

Epleslagene vi har i dag stammer fra dvergepletreet som vokste i Asia og Kaukasus. I Europa var det grekerne som begynte å dyrke epler. Denne kunnskapen formidlet de videre til romerne som tok kunnskapen med seg overalt i Romerriket.

I Norge har vi hatt villepler siden steinalderen, men dyrkingen av kulturepler var det munkene som tok med seg til landet. Epler ble dyrket lenge før poteter, gulrøtter og andre viktige grønnsaker. Flere populære eplesorter kommer opprinnelig fra Danmark og Sverige, henholdsvis Gravenstein og Aroma.

I Oselias kokebok finnes flere forskjellige oppskrifter som inneholder epler: Varm Eblebudding, Æblemarmelade, Eblepai og Almindelig Æblekage. 

Her er oppskriften på en av dem:              

    Almindelig Æblekage   

Æblene skrælles og sjeres op i smaa stykker, og sættes paa med en liden smulle Vand og sukker,

lidt cetronsaft og udkokes.saa haves smør i en Pande og brunes og deri haves kavringer og sukker

som fliktig røres i,4 hele Æg hvispes med lidt sukker til det bliver ganske stivtderi haves

finstøtte Mandler. Formen smøres og strøes godt.Saa bliver det lagt lagvis. Først Brød saa Ebler saa

æg og saa fremdeles. Den spises med Flødeskum og steges en Time.

Almindelig Eblekage

Vi serverte eplekaken da Aust-Agder kulturhistoriske senter fikk besøk av en delegasjon fra Riksarkivet. Kaka var en suksess, velsmakende og enkel å lage til mange mennesker. Det står i oppskriften til Oselia at ingrediensene skal legges lagvis i en smurt form. Vi lagde kaken i en stor langpanne og rørte alle ingrediensene lett sammen.

Du vil kanskje like …