Redskap og ingredienser

Tre eplesorter fra Oselias tid

29. september 2014

Det er lite sannsynlig at familien Eyde hadde epletrær på Malmbrygga, men at det ble dyrket epler på familiens sommersted på Hisøya er godt mulig. Er det kanskje derfra Oselia fikk tak i epler til eplekakene hun lagde? Hva slags eplesorter hun brukte i oppskriftene vet vi heller ikke sikkert, men her presenterer vi tre eplesorter som var vanlige på hennes tid og som hun kanskje kan ha brukt.

Flaske-eplet

På 1800-tallet var denne eplesorten en av de mest populære i Norge. Flaske-eplet er en tysk sort fra Holstein dyrket først rundt 1799. Man vet ikke sikkert når det kom til Norge, men vi vet at det ble dyrket på Münsters planteskole i Lier i 1822. Eplet er valseformet, noen ganger nesten ovalt, det har en lys grønngul grunnfarge med røde striper og prikker. Det høstes i midten av oktober og har en modningstid fra desember til april. Treet blir nesten ikke plantet lenger, men det finnes fremdeles gamle trær av sorten i private hager. Vårt foto er tatt i eplehagen på Dømmesmoen i Grimstad, der de tar vare på rundt 40 gamle eplesorter.

Gravenstein

Gravenstein kom til Norge fra Graasten slott på Sønder Jylland i Danmark i 1792. Eplet er den eldste eplesorten som fremdeles dyrkes for salg i Norge. Det er syrlig og saftig, og det finnes flere varianter av sorten, både gule og røde. Gravenstein høstes fra midten til slutten av september, og har en modningstid fra oktober til desember.

Gravenstein. Foto: Åsmund Asdal.

Gravenstein. Foto: Åsmund Asdal.

Torstein

Eplesorten Torstein har også vært en av våre mest populære epleslag. Det egnet seg godt til lagring i kjellere og kunne spises til langt ut på våren. Sorten kom antageligvis fra Hardanger rundt 1760. Det kan ha vært importert fra Danmark, men det er like sannsynlig at Torstein har oppstått i Hardanger. Eplesorten har måttet vike for nyere sorter med friskere smak og sprøere fruktkjøtt. Mange mente at eplet var litt ”gammelmodig” i smak. Torstein har vært blant våre mest populære epler i nesten 200 år.

Torstein. Foto: Åsmund Asdal.

Torstein. Foto: Åsmund Asdal.

 

 

Epleskreller

AAM. 20524 Epleskreller. Foto: Tore Knutsen, AAks.

AAM. 20524 Epleskreller. Foto: Tore Knutsen, AAks.

 

Denne epleskrelleren finnes i samlingene på Aust-Agder kulturhistoriske senter. Den er laget av støpejern og stål, og produsert av Husquarna. Dateringen er usikker, men i følge giver var den i bruk før 2. verdenskrig.

Her kan du lese mer om gamle eplesorter: www.skogoglandskap.no

Du vil kanskje like …