Oppskrifter

Grønn ertesuppe

14. oktober 2014

Denne uken får dere oppskriften på en grønn ertesuppe med ferske grønne erter. Suppe er en tradisjonsrik rett og i dag er det fortsatt en god kilde til næring og gode matopplevelser. I Oselias kokebok er det et stort utvalg av supper, både til middag og dessert. Det spenner fra enkle supper med få ingredienser til mer fyldige supper med friske urter og sesongbetonte råvarer. Blant oppskriftene hennes finnes sellerisuppe, fuglesuppe, rekesuppe, hummersuppe, hermetisk Julienne suppe, falsk skilpaddesuppe og mange, mange flere.

Supper kan være enkle og magre, tidkrevende å lage eller gjort i en fei. Supper blir så gode som de ingrediensene du velger å tilsette. Rester er ofte et godt utgangspunkt, men en suppe kokt på friske råvarer vil naturligvis gi mer smak.

Råvarene til en suppe er vanligvis en væske – vann, kraft, melk eller saft, samt kjøtt, fisk, grønnsaker og krydder. Det er ofte råvarene som gir suppen smak og navn. Supper kan fungere som forrett, hovedrett eller dessert. Innhold og tilbehør kan tilpasses deretter.

Grøne Erte suppe

Den koges av stærk bulliong hvorpå bliver kraft og liden jevning af smør og mel

erter og lidt grøn persille, langskaarne hvide gullerødder, som til sjellingssuppe,

og lidt revet muskat.

Vi laget ca. en liter suppe, og brukte oksefond og buljong. Til den mengden brukte vi en halv gulrot, en halv pastinakk, en pose ferske grønne erter og en stor bundt med persille.

Få, men nærinsrike og gode ingredienser i grønn ertesuppe. Gulrøtter, pastinakk, grønne erter, persille og muskat.

Ingrediensene til grønn ertesuppe; gulrøtter, pastinakk, ferske erter, persille og muskatt. Foto: Tore Knutsen, AAks

Det er mulig at Oselia brukte tørkede grønne erter i denne suppen, da man bare fikk tak i ferske erter på sensommeren og høsten, samtidig vet vi ikke om dette var en av de suppene som ble lagd i sesongen da råvarene var tilgjengelige. Vi vet heller ikke hvordan hun har most ertene, men her har vi har brukt en stavmikser.

Grønn ertesuppe med garityr. Foto: Gerd Corrigan, KUBEN.

Du vil kanskje like …