Arkivene forteller

Arendalfiffens selskapsliv og storbyferier

27. oktober 2014

Det var i et av landets mest velstående hjem Oselia var husjomfru. Eydefamilien tilhørte Arendals storborgerskap hvis økonomiske velstand kom fra sjøfart, handel og skipsbygging. Familien hadde drevet med skipsfart og handel i Arendal siden begynnelsen av 1700-tallet. Samuel Eyde(1819-1902) førte denne tradisjonen videre. Etter konfirmasjonen reiste han til sjøs, og i 1837 tok han navigasjonseksamen i Kristiansand, og året etter styrmannseksamen i Gøteborg. I 1841 tok han skipperborgerskap i Arendal og var kaptein på en av Søren Dedekams skuter. Fra 1845 førte han skip for Arendals største reder Christian Stephansen.

Christian Stephansen hadde fire døtre, en av disse var Elina Christine Amalie Stephansen(1829-1906). Som Samuel Eyde, vokste hun opp i Arendal. Familien bodde på Malmbrygga, men hadde også et hus ved skipsverftet på Strømsbuneset. I 1849 giftet Elina og Samuel seg i Arendal, og to år seinere forlot Samuel livet som kaptein og gikk inn i svigerfarens rederi.

De borgerlige familiene i Arendal drev ikke bare forretninger sammen, de giftet seg inn i hverandres familier og møttes i hverandres selskaper og ball. Under ser dere et foto fra Elina og Samuels sommersted Løvli på Hisøya. Gjestene er alle fra Arendals borgerskap. Det finnes mange slike bilder etter Eydefamilien og fra de andre borgerlige familiene i Arendal i fotosamlingen på Aust-Agder kulturhistoriske senter.

Bildet viser et samlet borgerskap fra Arendal i festlig lag på på Skovlyst, Hisøya ca. 1880-90 åra.

Bildet viser fruer og herrer fra Arendals borgerskap i festlig lag på på Skovlyst, Hisøya ca. 1880-90 åra. Foto: AAks billedsamling.

 

På kjeglebanen på Løvli, Hisøya, ca 1890, sammen med bl.a. Kallevigene.  Foto: AAks billedsamling.

På kjeglebanen på Løvli, Elina og Samuels sommersted på Hisøya ca. 1890, sammen med bl.a. Kallevigene. Foto: AAks billedsamling.

 

Kjeglebanen på Løvli, Hisøya, ca 1880 årene. Eydefamilien sammen med medlemmer fra bl.a. familiene Herlofsen og Smith. Foto: AAks billedsamling.

Kjeglebanen på Løvli, Hisøya, ca 1880 årene. Eydefamilien sammen med medlemmer fra bl.a. familiene Herlofsen og Smith. Foto: AAks billedsamling.

 

Posisjonen som en av landets fremste redere førte til at Samuel ble utnevnt til tysk konsul(1875-1893). Dette betydde hyppige besøk av tyske krigsskip og tyske marineoffiserer til Arendal og familien Eydes hjem. Stillingen som konsul har også medført en del reising for Samuel og Elina, men det var ikke bare til Tyskland de reiste. I arkiv PA-1932 Eydes samlinger på AAks finnes flere dokumenter som vitner om andre reisemål, bl.a. til Paris. Der har de i følge reisekvitteringene bodd på de beste hoteller, besøkt slottet i Versailles og spist flotte middager. Mange av kvitteringene viser også at Elina reiste sammen med sine to venninner frøken Foss og frøken Kallevig. Kvitteringene forteller at alle tre har tatt med seg hjem siste mote fra Paris ved innkjøp av bl. a. en hatt, to kåper og bijouteries!

 

Et utvalg reisekvitteringer og brev fra en av  Eydefamiliens reiser til Paris. Arkiv: Eydes samling, AAks. Foto Tore Knutsen.

Et utvalg reisekvitteringer og brev fra Elina og Samuels reise til Paris mai-juni 1862. Arkiv: Eydes samlinger, AAks. Foto Tore Knutsen.

 

 

 

 

Du vil kanskje like …