Oppskrifter

Klippfisk

3. november 2014

Klippfisk, tørrfisk, lutefisk og boknafisk er alle tradisjonsrike norske råvarer som i flere hundre år har preget norsk og internasjonal matkultur, og formet mange kystsamfunn. Råvarene har en ting felles, de har sitt opphav fra den tiden verken kjøleskap eller fryseboks kunne bevare maten. Klippfisk er både saltet og tørket.

Mange mener vi produserer verdens beste klippfisk og den eksporteres til mange land. Norsk klippfisk blir i Portugal og Brasil servert i utallige retter, fantasifulle og velsmakende! Bacalao betyr klippfisk, og variasjonen i tilberedning overgår det meste nordmenn kan tenke seg. I Portugal sies det at ei jente må kunne en klippfiskoppskrift til hver av årets 365 dager for å være gifteklar!

Oselia presenterer oss for råvaren klippfisk, men i kokeboken finnes ingen oppskrifter som sier noe om hvordan hun brukte klippfisken. Vi får imidlertid en helt nødvendig detalj, nemlig at fisken må vannes ut, og at utvanningen må ta til senest dagen i forveien.

Klepfisk

Den legges i Vand Dagen i forveien og byttes ofte Sodavand paa,

og saa vaskes den vel og sættes over i koldt Vand.

IMG_8644

 

Oselia skriver at klippfisken skal legges i sodavann. Dette er interessant fordi sodavann/kaustisk soda brukes til å lage lutefisk. Både tørrfisk og klippfisk kan videreforedles til lutefisk, så det er nærliggende å tro at hun kan ha servert lutefisk. Vi har tilberedt fisken slik vi antar at den kan ha blitt servert til hverdags, trukket, med enkle grønnsaker, poteter og persillesmør.

Du vil kanskje like …