Oppskrifter

Hummersuppe på nyttårsmenyen?

17. desember 2014

Hummer er en velkjent delikatesse, og nå som hummerfisket er over står nok hummer på menyen til jul og nyttår i mange hjem. Den skal nytes og beundres, og det er tid for de gode historiene om slitet bak det velsmakende måltidet.

For mange hobbyfiskere er hummerfiske årets høydepunkt. Hummerfiske i Europa er strekt regulert, og det er kanskje derfor det er så stas når blodslitet er over og den kan nytes i godt lag med venner og familie. Den serveres vanligvis hel eller delt med enkelt tilbehør, eller som hummersuppe. I Oselias kokebok er det oppskrifter på hummerruletter, stuet hummer, hummerpostei og ikke minst hummersuppe. Vi har lagd hummersuppen, og dette er virkelig en velsmakende start på et festmåltid, og nå som nyttårsfesten nærmer seg kan vi absolutt anbefale den som forrett på nyttårsmenyen!

 

 Hummersuppe

Skallene stødes (men ikke Skoppen)med lidt Smør, de koges i lidt Melk og siles saa haves lide Smør og Mel i Gryden saa opspedes det først med lidt af Gangen af Hummerkraften og saa haves i Lamme eller Kalvebolliong og lidt fiskekraft den tillaves med Sjerry og Kajenne og Hummerstykker og Fiskeboller bruges i. Sød Fløde haves i Terrinen.

Denne oppskriften inneholder ingen angivelse av mengde, så vi har prøvd oss litt frem og smakt til underveis. Vi lagde ca. 1/2 liter suppe, og målene vi foreslår er med dette som utgangspunkt. Vi har brukt to små, frosne hummere. De ble renset og skallene surret i smør på sterk varme. Deretter tilsatte vi ca 1 dl melk. Vi kunne nok hatt i mere melk, da dette tyknet fort, men vi tilsatte buljongen, ca 4 – 5 dl kalvebuljong. Dette kokte en liten stund slik at alle de gode smakene slapp skallene. Vi silte deretter av skallene før vi tilsatte ca 2 dl fiskekraft. Vi lot dette koke enda en stund før vi drysset over ca 2-3 ss mel. Når dette hadde kokt inn en del, tilsatte vi 2 ss sherry og 1/4 ts Cayennepepper. Til slutt rørte vi inn ca 1 dl fløte og ga det et lite oppkok. Vi la fiskeboller og hummerkjøtt i en suppeskål før vi helte suppen over.

IMG_9094 - god

Foto: Tore Knutsen, Kuben.

IMG_9132 -  hummersuppe

Oselias hummersuppe. Foto: Tore Knutsen, Kuben.

Suppeterrinen på bildet er produsert av Kongelig Dansk Porcelain, og er fra våre samlinger. Den er en del av et stort service etter familien Skrike (AAM.03281.a-b). Det er kjøpt fra konsul Johs. Salve Kallevig og  fru Gudrun Kallevigs dødsbo. Johs. Salves  far, Morten Kallevig, var gift  med Wilhelmine Skrike.  Terrinen er komplett med lokk-grep i form  av Amor/Putto som holder et ovalt skjold.  Dette bærer initialene »  AS/LS  » = Geheimlegasjonsråd Adolf Skrike og  fru Lisine Skrike, foreldre til  Wilhelmine Skrike.

Du vil kanskje like …