Arkivene forteller

«God bless you right and left»

29. desember 2014

Denne morsomme setningen kommer fra den velkjente britiske poeten Alfred, Lord Tennyson og er trykket på et nyttårskort antageligvis adressert til Christian Samuel Eyde, Samuel og Elina Eydes eldste sønn. Nyttårskortet er udatert, men vi vet at Christian Samuel bodde i London fra 1870-1876 da han jobbet for skipsmeglerfirmaet H. Clarkson & Co. Kortet er kanskje fra denne perioden, eller fra tiden etter at han flyttet hjem til Arendal. I arkivet Eydes samlinger, PA-1932, finnes det mange jule- og nyttårskort, både norske og britiske sendt til Christian Samuel. I samlingen finnes også flere av hans private brev

Det var engelskmennene som var først ute med å sende julekort. Den britiske designeren Sir Henry Cole og kunstneren John Calcott Horsley var mennene bak det første julekortet som ble trykket i England i 1846. Å sende og samle på julekort ble raskt en mote, men ikke for alle, det var dyrt både å kjøpe og sende kort. Julekortene i samlingene på Kuben viser at borgerskapet i Arendal tidlig startet tradisjonen med å sende julekort.

Det første norske julekortet ble trykket i 1883, motivet var en nissetegning av Wilhelm Lassen. Nedenfor presenterer vi noen julekort fra Eydes samling. Det første er et forseggjort engelsk julekort, videre et nissekort, og et julekort med vikingskip. På slutten av 1880- åra kom de nasjonale motivene, som må ses i sammenheng med ønsket om løsrivelse fra unionen med Sverige. Både nissekortet og kortet med vikingskipet er av tykt papir med avrundede hjørner og gullkant, typisk for de eldste trykte kortene. På begynnelsen av 1900-tallet endret produksjonsteknikken seg, og det ble produsert rimeligere kort, men av dårlig kvalitet. De gamle motivene levde videre, men nye kom til, som svart/hvitt kort og kort med kristne motiver. Etter hvert ble julekortene allemannseie. I dag, til tross for sms og epost, er det for mange en hyggelig tradisjon å skrive og sende julekort.

 

Julekort fra Pa-1932 Eydes samling, boks VII.

Julekort, Pa-1932 Eydes samling, boks VII, Kuben.

 

Julekort, PA-1932, Eydes samling,boks VII,  Kuben.

Julekort, PA-1932, Eydes samling, boks VII, Kuben.

 

 

Julekort, Pa-1932, Eydes samling, boks VII, Kuben.

Julekort, Pa-1932, Eydes samling, boks VII, Kuben.

 

Julekort, Pa-1932, Eydes samling, boks VII, Kuben.

Julekort, Pa-1932, Eydes samling, boks VII, Kuben.

 

Til slutt, noen veldige søte pusekatter:

Julekort, PA-1932, Eydes samling, boks VII, Kuben.

Julekort, PA-1932, Eydes samling, boks VII, Kuben.

God Jul og Godt Nytt År!

Du vil kanskje like …