Redskap og ingredienser

Eydefamiliens bryllupsgave til Oselia og Knud

13. januar 2015

I 1885 giftet Oselia seg med med kaptein Knud Gundersen fra Holmesund. I anledning bryllupet fikk brudeparet en flott presang av Samuel og Elina Eyde, et engelsk middag- og kaffeservice i nyrokokko med kineserier. Serviset hadde Samuel og Elina selv fått i gave til deres bryllup 9.august 1849. Oselia var nok en svært verdsatt husjomfru for familien Eyde

Til tross for denne generøse gaven, beholdt Samuel og Elina servisets kaffekanne selv! Kaffekannen finnes i samlingene på Kuben, og den bærer preg av å være godt brukt. Er det grunnen til at den ikke fulgte med bryllupsgaven? På bildene ser dere kaffekanna. Resten av serviset finnes i dag hos Oselia og Knuds etterkommere i Holmesund.

Samtidig som vi jobbet med saken rundt kaffekanna fikk Kuben besøk av studenter fra Universitetet i Agder. I den anledningen disket vi opp med Oselias Fløde vafler! Her har dere oppskriften:

Fløde vafler

1 Pot Fløde slaaes med 10 à 12 Æg

Mel til det bliver pasende tyk

Er Fløden fed maa den blandes med Melk

 

Vi fulgte oppskriften slik den står, altså uten sukker! Men med syltetøy er de søte nok!

 

Kaffekanne AAM.05794, og Oselias Fløde vafler. Foto: Tore Knutsen, Kuben.

Kaffekanne AAM.05794, og Oselias Fløde vafler. Foto: Tore Knutsen, Kuben.

Du vil kanskje like …