Oppskrifter

Hønsefrikassé

26. januar 2015

Med dagens rett vil vi slå et slag for god tradisjonskost. Hønsefrikassé er norsk tradisjonsmat med franske røtter, men den lages dessverre ikke så ofte lenger. På Oselias tid var det nok ikke vanskelig å få tak i høns, men da vi skulle handle inn ingrediensene, fikk vi ikke en gang tak i frossen høne og måtte nøye oss med gourmetkylling! Det var en nedtur med tanke på at høns gir en sterkere og mer aromatisk kraft enn kylling! I kokeboken har Oselia oppskrift på lammefrikassé, men hun har ikke oppskrift på hønsefrikassé. Vi tok derfor utgansgpunkt i oppskriften Høns i Karrysos. Vi brukte de samme ingrediensene som nevnt i oppskriften, men vi brukte ikke karry og risbund. Sammen med selleri tilsatte vi gulrøtter og persille.

    Høns i Karrysos

Hønsene sættes hele over med lidt vand og Sillerirøder, Salt og Løg. Naar de er kogt siles Kraften og Smør og mel haves i en Kasserolle. Dette opspedes med Kraften, saa udrøres en Theskje Karry i lidt mel og smør og haves opi lidt sød Fløde er ogsaa godt at have i Sosen som skal vere lidt tyk. Hønsene kommes op og haves kogende vand over med lidt salt i Hertil bruges Risbund.

Ferdig trekt kyllinger. Foto: Tore Knutsen, Kuben.

Kyllinger klare for å renses. Foto: Tore Knutsen, Kuben.

Denne gangen lagde vi en stor porsjon fordi vi ville servere frikasséen til våre kollegaer, ca. 30 personer. Vi kjøpte tre gourmetkyllinger som vi lot trekke i vann sammen med selleri, løk, gulrøtter, salt og pepper. Siden vi ikke lagde retten på høns, tilsatte vi litt hønsebuljong. Etter en drøy time var kyllingene ferdige, og ble satt til avkjøling før vi plukket av kjøttet. Sausen ble lagd av smør og meljevning ispedd kyllingkraften. Til slutt ble alle ingrediensene lagt oppi gryta. Vi serverte frikasséen med poteter. Det var ingen tvil om at våre kollegaer satte pris på hønsefrikasséen, gryta ble skrapt tom!

 

Alle ingrediensene tas i tilslutt. Foto: Tore Knutsen, Kuben.

Alle ingrediensene tas i tilslutt. Foto: Tore Knutsen, Kuben.

 

Foto: Tore Knutsen, Kuben.

Foto: Tore Knutsen, Kuben.

Du vil kanskje like …