Arkivene forteller

Et fuktig utdrikningslag i Arendals Klubselskab!

9. februar 2015

Et utdrikningslag kan være en svært fuktig begivenhet! På Oselias tid var skikken kun forbeholdt menn fra borgerskapet. I november 1882 ble det holdt utdrikningslag i Arendals Klubselskab for Samuel og Elinas eldste sønn, Christian Samuel Eyde. I samlingene her på KUBEN finnes et dokument som gjengir menyen for kvelden. Hele 11 retter med tilhørende drikke ble servert! Det er ikke usannsynlig at flere herrer gikk ustøtt hjem den kvelden!

Over ser dere menyen med tilhørende drikke.

Det ble også sunget en ”utdrikningssang” for Christian Eyde:

 

Sang Til Christian Ungkarl. Personalia boks nr. 116, Kuben.

Sang Til Christian Ungkarl. Personalia boks nr. 116, KUBEN.

 

Christian Samuel Eyde var 32 år gammel da han giftet seg med Augusta Lund fra Arendal. Etter studiene hadde han reist til London for å jobbe i skipsmeklerfirmaet H. Clarkson & Co. Etter 6 år vendte han hjem til Arendal for å jobbe i sin fars rederi. Etter hvert startet han sin egen kommissionsforretning under firmaet Eyde og Hein, videre drev han dampskipsrederi og mekler- og assuranceforretning i Arendal. Han var også nederlandsk konsul. I tillegg til alt dette var han medlem i Arendals Klubselskab. Dette var en klubb for menn fra Arendals borgerskap. I klubben møttes de for å spille biljard eller kort, lese aviser, ta seg et glass eller to og diskutere politikk, kultur, filosofi og dagens hendelser.

 

Augusta Lund. Fotograf: Henrichsen. Billedsamlingen, Kuben.

Augusta Lund. Fotograf: Henrichsen. Billedsamlingen, KUBEN.

 

Christian Samuel Eyde. Fotograf: L. Abel & Co. Billedsamlingen, Kuben.

Christian Samuel Eyde. Fotograf: L. Abel & Co. Billedsamlingen, KUBEN.

 

 

Klubben ble stiftet i 1804. I en av paragrafene står det at; Enhver paalægges Taushed for alle Uvedkommende om hva der i Selskabet maatte være talt eller foreslaget. Samtidig var klubben også til en viss grad inkluderende. I en av paragrafene står det at borgerskapets kvinner hadde adgang til klubben på søndager og helligdager. Klubben arrangerte ball og konserter. Under ser dere Isaac Kløckers dansekort:

 

Isaac Kløvkers dansekort. Foreningsarkivsamlingen boks nr. 2, Kuben.

Isaac Kløckers dansekort. Foreningsarkivsamlingen boks nr. 2, KUBEN.

 

 

Polkaen har han reservert til frøken Nørregaard og Francaise til frøken Lorange. Arendals borgerskap har hygget seg med dans og musikk, men av teksten på kortets bakside skjønner man at selskapelighetene og velstanden tok slutt for noen. På kortet har Kløcker skrevet; Ak ja, det var i de rige og lykkelige dager, som nu har taget en ende med forfærdelse.

Hva hadde endt med forferdelse? Kortet er datert 1884-85, i 1886 opplevde Arendal et stort økonomisk krakk. Krakket medførte konkurser og vanskelige tider. Kan det være denne hendelsen teksten til Kløcker peker mot?

Klubbens tilholdssted har variert gjennom tidene, en periode holdt den til på Grand Hotel på Langbrygga;

 

Grand Hotel på Langbrygga. Billedsamlingen, Kuben.

Grand Hotel på Langbrygga. Billedsamlingen, KUBEN.

Vi vet ikke sikkert hvor lenge Arendals Klubselskab eksisterte, men i følge protokollene for selskapet som finnes i våre samlinger, er klubben i aktivitet til slutten av 1920 tallet. I 1916 ble klubbens lover revidert, under paragraf 1 står det; Klubselkabets formaal er at skaffe sine medlemmer hygge i selskabelig underholdning.

 

Protokoller for Arendals Klubselskab. Foreningsarkivsamlingen boks nr. 17, Kuben.

Protokoller for Arendals Klubselskab. Foreningsarkivsamlingen boks nr. 17, Kuben. Foto: Tore Knutsen, KUBEN.

Du vil kanskje like …