En av de første oppskriftene vi merket oss da vi begynt å bla i Oselias kokebok var en oppskrift på krystader. Hva i all verden var dette?
Krystader
1/4 Pund Smør smeltes 1 Pund Mel 4 æg 1 Pægl Øl, røres sammen
Oppskriften i Oselias kokebok er enkel, og som dere ser så inneholder den bare ingrediensene, ingenting om fremgangsmåten!
Vi måtte søke etter Krystader på internett for å få svar. Vi fikk ikke så mange treff på oppskrifter eller bilder, men etterhvert fikk vi treff på krystadejern. Vi fant fort ut at vi hadde et slikt jern i våre samlinger. Det er en jernstang med trehåndtak i den ene ende, i den andre ende går stangen i vinkel og har en 8-kantet stjerne med 8-kantet kant rundt (AAM 19060 b).
Krystadejernet dyppes altså i en røre, som igjen blir dyppet i en gryte med smult. Resultatet kan minne om sandkaker, men som dere ser, oppskriften og fremgangsmåten er ganske annerledes.
Etter å ha søkt videre fant vi ut at dette igjen er blitt populært å lage i Danmark de senere årene. I Norge kan det nesten se ut som Krystadene har gått i glemmeboka! Det var derfor gøy når kokkene, lærerne og elevene ved Sam Eyde videregående skole bestemte seg for å lage nettopp krystader som tilbehør til en av rettene til Gourmetkvelden. De gamle krystadejernene ble hentet opp fra kjelleren og elevene fikk prøve seg på denne glemte retten.
På Gourmetkvelden på Sam Eyde vgs. ble krystadene fylt med blomkålpuré og ble servert til ristet laks. Dette var kjempegodt! Men vi har skjønt at disse kan fylles med masse annet godt også. Kokkene på Sam Eyde brukte ikke samme oppskrift som Oselia, deres oppskrift bestod av hvetemel, vegetabilsk fett, melk, egg, skummet melkepulver, salt og fløte.
Vi håper bildene vil inspirere dere til å hente frem gamle Krystadejern. Lykke til!