Oppskrifter

Oselias gjærmunker

30. mars 2015

Det er mange som mener at munker er en sørlandsk spesialitet. I alle fall er det mange på Sørlandet som holder tradisjonen med å lage munker i hevd.

For 100 år siden fantes det ganske sikkert et munkejern på hvert eneste kjøkken, i hvertfall på Sørlandet.

I et tidligere innlegg her på bloggen, om støpejernskomfyren og Havstad Jernstøperi, er det et bilde av mange støpejernsprodukter, blant annet munkejern.

I Oselias kokebok finner vi to oppskrifter på munker. Den oppskriften vi har prøvd denne gangen er Oselias gjærmunker.

Det er mye som tyder på at gjærmunker er en eldre form for munker, og de kan på mange måter sammenlignes med en eldre variant av danskenes «æbleskiver».

Kirsten Hellerdal sier, i en artikkel om munker at : «Munker finnes i noen eldre kokebøker, men ikke i alle. Det er usikkert om munker har hatt et større utbredelsesområde her til lands enn i dag, eller om munker er importgods over Skagerrak. Det er liten tvil om at danskenes «æbleskiver» må ha samme opphav som våre munker.» Hellerdal antyder også at munkene har sitt opphav langt tilbake, kanskje tilbake til middelalderen.

Mange vil nok si at de munkene mange av oss lager i dag er bedre enn gjærmunkene, de er fremforalt både lettere og søtere.

Oselias munker med gjær:

Munker

1 Pot Melk varmes med lidt Sukker Kanel og et stykke Smør saa heldes det op og deri haves Mel lidt Melk i af Gangen og deri haves 8 Eg lidt Kardemomme Cetronskal Sukker Salt Korinter 1 Skje Gjær den skal være som en tyk Grød og steges i Flatyr eller Smør og i hver legges et Stykke Eble eller en skje Søltetøi Bringebær

Det er ikke så mange konkrete mål i Oselias opskrift. Vi skjønte at oppskriften var ganske stor, så vi reduserte den betydelig. Vi varmet en halv pott melk (2,5dl) sammen med litt sukker, smør, kanel og korinter. Dette ble så helt over i en bolle og tilsatt mel og litt sukker vekselsvis. Litt støtt kardemomme og sitronskall tok vi også i, sammen med litt mindre enn en halv pakke gjær, som var rørt ut i litt av væsken. Tilslutt ble 3 egg rørt sammen og tilsatt røren.

Oselia skriver at røren skal ha en konsistens som tykk grøt! Røren ble satt til heving, mens munkejernet ble varmet opp.

Det gikk fint å steke munkene, selv om røren kanskje var litt fastere enn det Oselia anbefaler. Munkene var lette å snu, de ble store og runde, og de ble gjennomstekte. Vi var litt usikre på om munkene var søte nok, så vi valgte å rulle de i sukker når de var ferdig stekte. Dette ga en god sødme, og sukkeret gjorde at munkene så lekre ut.

 

Foto: Fie Skaar Trysnes, Kuben.

Foto: Fie Skaar Trysnes, Kuben.

 

Foto: Fie Skaar Trysnes, Kuben.

Foto: Fie Skaar Trysnes, Kuben.

Og smaken?? Nystekte og lune syntes vi munkene smakte godt, med den litt salte overflaten de fikk ved å være stekt i smør i munkejernet. Sukkeret på utsiden ga en fin sødme.

 

Foto: Fie Skaar Trysnes, Kuben.

Foto: Fie Skaar Trysnes, Kuben.

Oselias gjærmunker var lette å steke – og kan absolutt anbefales!

Du vil kanskje like …