Oppskrifter

Cjokolade

13. april 2015

Mange har etterlyst desserter og kaker som inneholder sjokolade. Dette var antakeligvis en ingrediens det hverken var vanlig å bruke eller lett å få tak i, men sjokolade som sådan er slettes ikke en ny ting. Sjokolade i fast form slik vi spiser den, er imidlertid et forholdsvis moderne produkt, utviklet i Europa på slutten av 1800-tallet.

Sjokolade fremstilles av bønnene fra kakaotreets frukter. Kakaotreet har blitt dyrket i Mellom-Amerika siden 600-tallet, men den lille bønnen hadde en lang og kronglete ferd nordover før den på slutten av 1700-tallet og utover på 1800-tallet ble mer tilgjengelig for allmennheten. Kakao hadde fortrinnsvis vært et luksusprodukt forbeholdt samfunnseliten, men man fant nye og mer effektive måter å utvinne kakaofettet på, slik at man kunne bruke dette i tørket form og lage kaker av det. Da var ikke veien så lang til butikkene og mannen i gata.

Det er to oppskrifter i kokeboken som lages med sjokolade; en sjokoladedrikk og en kald sjokoladepudding. I begge oppskriftene skal det brukes sjokoladeplater, altså sjokolade i fast form. Denne må ha kommet fra utlandet, da det på denne tiden ikke ble produsert hverken sjokolade eller kakao i Norge. Vi vet heller ingenting om hvor mye en sjokolade plate utgjorde.

Her får dere Oselias oppskrift på varm sjokolade

 

 side0032

 

Vi halverte oppskriften og varmet opp 1/2 liter melk. Tilsatte ca 1-2 ss sukker, 1 liten ss smør og en plate Freia selskapssjokolade. I oppskriften står det at det skal røres i en eggeplomme til slutt. Dette må gjøres når sjokoladen er passelig temperert, ellers skiller egget seg. Varm den så sakte opp igjen til den tykner. Vi serverte sjokoladen med pisket fløte.

 

 

 

 

Du vil kanskje like …