Mange har etterlyst desserter og kaker som inneholder sjokolade. Dette var antakeligvis en ingrediens det hverken var vanlig å bruke eller lett å få tak i, men sjokolade som sådan er slettes ikke en ny ting. Sjokolade i fast form slik vi spiser den, er imidlertid et forholdsvis moderne produkt, utviklet i Europa på slutten av 1800-tallet.
Sjokolade fremstilles av bønnene fra kakaotreets frukter. Kakaotreet har blitt dyrket i Mellom-Amerika siden 600-tallet, men den lille bønnen hadde en lang og kronglete ferd nordover før den på slutten av 1700-tallet og utover på 1800-tallet ble mer tilgjengelig for allmennheten. Kakao hadde fortrinnsvis vært et luksusprodukt forbeholdt samfunnseliten, men man fant nye og mer effektive måter å utvinne kakaofettet på, slik at man kunne bruke dette i tørket form og lage kaker av det. Da var ikke veien så lang til butikkene og mannen i gata.
Det er to oppskrifter i kokeboken som lages med sjokolade; en sjokoladedrikk og en kald sjokoladepudding. I begge oppskriftene skal det brukes sjokoladeplater, altså sjokolade i fast form. Denne må ha kommet fra utlandet, da det på denne tiden ikke ble produsert hverken sjokolade eller kakao i Norge. Vi vet heller ingenting om hvor mye en sjokolade plate utgjorde.
Her får dere Oselias oppskrift på varm sjokolade
Vi halverte oppskriften og varmet opp 1/2 liter melk. Tilsatte ca 1-2 ss sukker, 1 liten ss smør og en plate Freia selskapssjokolade. I oppskriften står det at det skal røres i en eggeplomme til slutt. Dette må gjøres når sjokoladen er passelig temperert, ellers skiller egget seg. Varm den så sakte opp igjen til den tykner. Vi serverte sjokoladen med pisket fløte.