Oppskrifter

Tid for festkaker!

8. mai 2015
Vi har dekket bordet med en deilig bløtkake

Mai er her. Festdagene står i kø og det er vel få kaker som slår en deilig bløtkake til slike anledninger! Det finnes veldig mange oppskrifter på ulike kaker og annen bakst i kokeboken til Oselia, men mange av kakeoppskriftene ser forbausende like ut med tanke på ingredienser og fremgangsmåte. De har imidlertid mange forskjellige navn som Telegrafkake, Offisers kake, Amerikansk kake, Natronkake, Eggehvitekake, Tekake, Lincolns kake og ikke minst ulike varianter av sukkerbrød. Men, det står ikke noe om pynting eller tilberedning i noen av disse oppskriftene. Pyntet de ikke kakene sine slik vi gjør?

Da vi leste litt grundigere i kokeboken fant vi jammen en «oppskrift» på pynting. Da denne oppskriften også foreslår at det som skal  pyntes er et sukkerbrød eller annen kake, ante vi at dette kunne være noe som ligner vår tids bløtkake, og valget vårt falt derfor på en litt annerledes oppskrift på sukkerbrød, som vi pyntet slik som oppskriften Kaker nedlagt i krem tilsier; med pisket fløte og bær!

Sukkerbrød

10 Egg, 10 Spiseskjeer Mel, 10 spiseskjer Sukker og lidt Konjak. Hviderne piskes og haves i til sidst

Som vanlig overlater også denne oppskriften en del til erfaring, og mengden egg tilsier at det er en raus porsjon. Vi pisket eggedosis av 10 egg og 10 spiseskjeer sukker. Vi droppet Cognacen da kaken skulle serveres rett før alle skulle hjem fra jobb. Vi siktet 10 spiseskjeer mel i eggedosisen og rørte det lett inn. Deretter stivpisket vi 10 eggehviter og blandet i eggedosisen. Dette ble en svært luftig røre som til forveksling kunne vært en sufflérøre. Vi helte den over i en springform på 22 cm. Formen ble ganske full. Men til tross for vår bekymring om at den skulle heve over sine bredder, så hevet den seg flott i høyden uten at det rant over kanten.

Det står ikke hvor mye brennevin som skal i, så her må man rett og slett prøve seg frem og la smaken og behaget bestemme. Vi stekte kaken på 200 grader på rist nederst i ovnen ca 40-45 min.

Sukkerbrødet ble svært luftig og fint!

Mel siktes inn i eggedosis

Vi siktet mel og rørte forsiktig inn i eggedosisen. Foto: Tore Knutsen, Kuben.

 

 

Vi stivpisker eggehvite

10 stivpiskede eggehviter gir definitivt en luftig røre. Foto: Tore Knutsen, Kuben.

 

 

Oselias porsjon er svært raus. Hele ti egg brukes i denne oppskriften

Røren minner om sufflérøre og den rause porsjonen fyller formen. Foto: Tore Knutsen, Kuben.

 

 

sukkerbrødet ble luftig og fint

Kaken hevet fint i høyden og rant ikke over kanten selv om formen var veldig full. Foto: Tore Knutsen, Kuben.

Kager nedlagt i krem

Man tager Sukkerbrød eller anden Kage og legger et Lag som overdryppes med lidt Sjery, saa haver man Bringebær eller Jordbærsyltetøy, saa Flødekrem og saa fremdeles den pyntes med Krem og hele Bær.

Vi har delt sukkerbrødet i to og dynket det med melk. Oppskriften sier sherry, men her kan man bruke det man har eller ønsker. Så smurte vi ett lag med jordbærsyltetøy på bunnen. Deretter har vi lagt et lag med krem og friske jordbær før vi la toppen på. Kaken pyntes med krem og friske bær!

Oselias sukkerbrød er luftig og godt og egner seg supert til en bløtkake

Flott festkake til anledningene som står i kø nå i mai! Foto: Tore Knutsen, Kuben.

 

Vi har også bakt en kringle. Det er jo populær bakst i dag og selv om denne kringlen er ikke spesiell på noen som helst måte, kan den absolutt bakes både til hverdag og fest synes vi! Denne oppskriften er også en raus porsjon og vi valgte å lage to kringler av deigen. Vi stekte den på 200 grader i ca 30 minutter og vi har strødd litt melis over før servering!

Kringle

2 pund mel (1 kg) ½ Pot Melk (5 dl ) 8 lod (120 gr.) Smør4 Lod ( 60 gr.) Sukker. Disse 3 sidsteting varmes til det er melkevarm. Gjær av et lite hønseeggs størrels. Naar den er gaat oparbeides den med mere Mel og sættes atter hen for at hæve. Rosiner og Sukat efter behag. Oversmøres med Eg og strøs med Sukker.

Sukat og rosiner brukes i hvetekringlen

Kringlen er fylt med rosiner og sukat. Foto: Tore Knutsen, Kuben.

Du vil kanskje like …