Redskap og ingredienser

Vakre serveringsfat

4. juni 2015

Vakre serveringsfat

Vi har tidligere publisert et innlegg på bloggen om steintøy under tittelen Til bords med engelsk steintøy og lokalt sølv. Steintøy er en type keramikk som ble oppfunnet i England i 1760 – årene. Det er svært likt porselen, men billigere og ble svært populært over hele Europa.

Denne uken presenterer vi mer steintøy fra våre samlinger her på KUBEN.

Her ser dere to serveringsfat fra Oselias tid. Vi falt spesielt for det ene fatet som dere ser på bildet over. Fatet ble produsert i 1870 – årene av Fell & Co i Newscastle( AAM. 11772 ). Fatet har et vakkert mønster i dyp blågrønn dekor, og en sekskantet stjerne midt i.

Det andre fatet har et stråmønster mange vil kjenne igjen i dag. Det er fra Villeroy & Boch, i dag en verdens største produsenter av porselen og keramikk. Vårt fat ble produsert i Dresden på slutten av 1800-tallet eller tidlig på 1900-tallet( AAM. 11876 ).

 

Serveringsfat AAM. 11876, KUBEN. Foto: Tore Knutsen, KUBEN.

Serveringsfat AAM. 11876, KUBEN. Foto: Tore Knutsen, KUBEN.

 

I samlingene på KUBEN finnes en mengde forskjellige typer Steintøy produsert forskjellige steder i Europa og fra ulike tidsperioder. Det finnes tallerkener, boller, mugger, hele serviser og serveringsfat. En del av dette vil nok bli presentert på bloggen i tiden som kommer.

Du vil kanskje like …