Redskap og ingredienser

Rabarbra – 1700- tallets ginseng!

23. juni 2015

Akkurat nå vokser rabarbraen vilt og hemningsløst i hager. Den er ikke kravstor med tanke på pleie, men har mye å by på i form av kjøttfulle, saftige stilker fulle av smak. Visste du at rabarbraen kommer fra Kina og at det på 1700 – tallet fantes en russisk Rabarbra – kommisjon?

På 1700-tallet var rabarbra en ny plante i Europa og Norge. På den tiden ble planten primært dyrket for medisinsk bruk. Det var roten som var viktig, den ble tørket og brukt både utvortes og innvortes. Planten kom fra Kina, og på grunn av stor etterspørsel var handel med rabarbra lukrativ butikk. Den russiske tsaren kontrollerte all innførsel av rabarbra, som skulle gå gjennom den kinsesiske grensebyen Kiachta. All innførsel ble overvåket av en egen «Rabarbra-kommisjon», smugling medførte dødsstraff! Rabarbra ble også dyrket som en prydplante, men det var ikke før på begynnelsen av 1800-tallet at den fant veien til kjøkkenet.

Det finnes minst 50 arter av rabarbra, og utenom hage- eller matrabarbra har vi pryd- eller kronrabarbra. Rabarbra formeres ved deling av roten. Planten er svært lett å dyrke, og gir stor avling, noe avhengig av sortene.

Folk har til alle tider vært oppfinnsomme i matveien, og etter hvert fant man mange anvendelsesområder for den sure rabarbraen. Det har vært brukt flere metoder for å oppbevare stilkene til senere bruk. De kunne tørkes, saftes, kokes til grøt, syltetøy og kompott og ikke minst suppe. Det finnes også utallige varianter av kaker og paier som har rabarbra som ingrediens. Rabarbra ble kokt og søtet med honning, sukker eller blandet med andre søte bær og frukter. Deretter hermetisert eller lagret på krukker. Matrabarbra inneholder mye C-vitamin og har høyt mineralinnhold, spesielt kalium, kalsium og klor. Den inneholder lite karbohydrater, fett og protein, men mye eple- og oxalsyre.

En av bruksområdene er vin og her i distriktet har Fuhrs vinkjeller i Grimstad dyrket  rabarbra for sin rabarbravinproduksjon. De dyrket i all hovedasak sortene Victoria og Konserves. Denne produksjonen pågikk inntil for få år siden. Victoria er en av de mest dyrkede sortene i Norge. Den gir svært stor avling, stilkene er lange og middels tykke, og har lite rødfarge. En annen sort som selges i planteskoler kalles jordbærrabarbra. Det er en spinkel plante, men til gjengjeld har den en flott rødfarge tvers gjennom stilken som igjen gir en nydelig rødfarge på maten.

Foto: Per Arvid Åsen, Agder natur-museum.

 

 

Du vil kanskje like …