Oppskrifter

Varm Alliansebudding

30. juni 2015

Nå som juni er over er det offisielt sommer, og selv om været tidvis har vært av den kjøligere sorten så er sommerens råvarer på plass i butikkhyllene og på torvene, og de byr på den ene smaksbomben etter den andre. Etter en nærmere titt i kokeboken på jakt etter oppskrifter med sommerlige ingredienser, ble vi glade da vi skjønte at her er det nok å ta av. I kokeboken finnes det nemlig mange spennende retter som passer nå som kjøkkenhager bogner av friske urter, grønnsaker og etter hvert friske bær og frukter. Hver uke hele sommeren vil vi derfor presentere spennende sommerretter fra kokeboken.

Først ut er en spennende dessert vi ikke har funnet oppskrifter på noen andre steder; en varm alliansepudding servert med vaniliesaus. Dette er en dessert som ikke er gjort i en fei, men når det er sagt, så er den vel verdt bryet, for dette var en god overraskelse av en dessert.

Sommer er høytid for inngåelser av allianser av den romantiske sorten, men det er vel ikke utenkelig at denne desserten kan ha stått på bordet i familien Eydes hjem når andre typer allianser har blitt inngått også.

 

Varm Alliansebudding

Til 1/2 Porsion tages 1/2 Pot Melk og Fløde sammen og 4 Lod Smør. Dette koges først op og deri drysses 8 Lod Mel gjennem Dørslag. Det røres i til det slipper Gryden. Saa haves det i Fad, deri haves 8 Egblommer 1 Glas hvid Levkoi eller Kyrrasou og 1 Glas Konjak, lidt Sukker, 2 Lod Mandeler og Skal og Saft af en Citron, Lidt Vanilierogn. Tilsidst de stivslagne Hvider. Saa deles den i Tri lige store Dele. Den ene farves med Chokolade opløst i lidt Melk, den anden med Kirsebær eller anden pen rød farve, den 3 die (naturel) Buddingens egen farve. Den spises med Vaniliesos. Formes smøres og strøes.

Denne porsjonen er nok til en stor brødform. 1/2 Pot tilsvarer ca 5 dl, så vi varmet opp 2,5 dl melk og 2,5 dl fløte sammen med 60 gram smør (1 Lod = 15 gram). Vi drysset over 120 gram mel mens vi rørte godt til massen slapp gryten. Vi rørte deretter inn 8 eggeplommer, 1 bittelite glass likør og 1 bittelite glass Cognac, litt sukker og finhakkede mandler og skall og saft av en sitron. Vi antar at vaniljerogn er vaniljefrø og skrapte derfor ut frøene av en vaniljestang og blandet i. Til slutt blandet vi i de stivpiskede eggehvitene.

082_web

Røren blir seig og minner om en kakedeig. Foto: Karl Ragnar Gjertsen, KUBEN.

Vi delte røren deretter i tre like store deler og blandet en smeltet plate kokesjokolade i den ene og saften fra kirsebær i den andre. Vi la dette så lagvis i en brødform og stekte den i ovnen på ca 180 grader i en halvtime.

108_web

Vi la den brune delen i bunnen, og den hvite i midten. Foto: Karl Ragnar Gjertsen, KUBEN.

115_web

Den røde deigen ble litt mer rennende enn de andre to. Vi la den derfor på toppen. Veskemengden bør tilsvare en plate smeltet kokesjokolade. Foto: Karl Ragnar Gjertsen, KUBEN.

 

Som vanlig sier oppskriften ingeting annet enn at formen skal smøres og strøes. Vi stekte den derfor på ca 180 grader i ca. en halvtime. Det kan hende at den like gjerne kan stekes i vannbad, da på ca 150 grader i en time. Vi vet jo ikke helt hvordan konsistensen på denne puddingen skal være, men vi har skult litt til Oselias oppskrift på Diplomat pudding som ble laget av eleven på sam Eyde vgs. i vinter. De stekte den i vannbad.

 

214

Puddingen er fast og fin og kan fint skjæres i skiver. foto: Karl Ragnar Gjertsen, KUBEN.

 

Vi brukte saften av kirsebær slik Oselia foreslår i oppskriften, men siden bærene ikke er modne enda brukte vi hermetiske bær.  088_web2

Til slutt lagde vi Osleias vaniljesaus, og her snakker vi skikkelige saker.

Vanilliesos

Til en Pot Fløde tages 1/2 Pot Sukker. 12 Egblommer 1 stang Vanillie. Dette røres i til det koger saa løftes det af og røres det i til det bliver kaldt saa opiskes den med Flødekrem naar den skal serveres.

Kok opp 1 liter fløte med ca 250 gram sukker, 12 eggeplommer og en vaniljestang. Dette tykner fort. Som dere ser av oppskriften foreslår Oselia at den skal piskes opp med fløte. Vi serverte den som en saus til puddingen.

 

God fornøyelse!

Du vil kanskje like …