Oppskrifter

Jordbærsufflé

13. juli 2015

For mange er jordbær sommerens bærfavoritt nummer en. De deilige, søte bærene er like gode naturell med sukker og fløte, som most eller syltet, i kaker, desserter eller is. Ja, det er vel egentlig bare fantasien som setter grenser for hva jordbær kan brukes til, og kombineres med. I dag får vi jordbær året rundt, men det er vel få belgiske bær som kan måle seg med de norske jordbærene. Men, var jordbær vanlig på Oselias tid?

Markjordbær har man visst om siden romertiden, men kommersiell dyrking av jordbær ble først vanlig på 1800-tallet

Nytt bilde

«Fragaria vesca» eller markjordbær om man vil. Illustrasjonen er hentet fra Flora Danica, et bokverk med håndkolorerte kobberstikk av Danmark-Norges viltvoksende flora. Verket ble påbegynt i 1761 og inneholder 3 240 tavler og ble utgitt i to utgaver: en med farger og en uten. Utgivelsen strakte seg over 123 år frem til 1883.

 

Det var krysninger mellom europeiske og amerikanske (både sør- og nordamerikanske) jordbærplanter som førte fram til den moderne jordbærplanten. Dette ble så videreutviklet til tusenvis av varianter og tilpasset ulike klima og smaksegenskaper. I borgerskapets hager var nok jordbær et vanlig innslag sommerstid, og derfra var det nok kort vei til Oselias kjøkken.

Å lage sufflé er en studie i seg selv, og Oselia har faktisk oppskrift på flere ulike suffléer både til middag og dessert. Vi tok sjansen og foreslår at denne spises umiddelbart etter steking dersom man skal imponere med suffléens høyde!

Jordbær Sufflé

Til 1/2 Porsion tages 1 Pægl Melk. Den faar et opkog og deri 4 Lod Smør. 8Lod Potetsmel udrøres i 1 Pægle Melk som haves i naar Smøret og Melken koger. Dette røres til det slipper Gryden. Saa helles det op og deri haves 8 egblommer1 af gangen. 

         Lidt Vanillie, 4 Lod stødte Mandler, sukker efter behag. Lidt Konjak, friske jordbære, stivslagne Hvider.                       Den kan spises med rød sos men egentlig skal det være jordbærsos tillaves paa følgende måde

Jordbærene Lægges lagvis med sukker og henstaar fra Morgen til Aften. Da afheldes saften og faar 3 Minutters opkog. Koger den læner mister den farven.

Formen smøres og strøes eller glaseres

Som dere ser på bildet er dette også en ganske stor porsjon, selv om oppskriften sier halv porsjon. Vi fylte 10 små suffléformer.

2,5 dl melk (1 pægl 0 2,5 dl.) fikk et oppkok sammen med 60 gram smør (1 lod = 15 gram). Vi rørte 120 gram potetmel ut i 2,5 dl melk og hadde dette i den varme melken og rørte til det slapp gryten. Det skal være en tykk og jevn røre. Vi helte det over i en stor bolle og blandet inn 8 eggeplommer, en om gangen. Når eggene var rørt ut i deigen hadde vi i frøene fra en vaniljestang, ca 100 gram sukker, en dæsj Cognac, 60 gram hakkede mandler og friske, moste jordbær. Til slutt vendte vi i de stivpiskede eggehvitene. Fyll formene til ca 1 cm fra toppen og stek dem på 180 grader i 20-30 min til de får en fin gylden farge.

 148_web

 Selv om suffléene falt sammen umiddelbart var de flotte å se på i ovnen og gode var de likevel. Flere i smakspanelet her på KUBEN hadde denne som sin favoritt!

Du vil kanskje like …