Oppskrifter

Safting og sylting

13. august 2015

På denne tiden av året var det nok travelt på Oselias kjøkken med safting og sylting. Det er vel mest sannsynlig at det på familien Eydes sommersted, Løvli, fantes forskjellige typer frukttrær og bærbusker. I kokeboka har i hvert fall Oselia mange oppskrifter på forskjellige typer syltetøy, safter og likører. På Oselias tid  var dette en nødvendighet i motsetning til i dag, hvor man kan få bær og frukt i butikkene året rundt. Likevel blir sylting og safting av selvplukkede bær og frukter stadig mer populært.

Nå bugner det av blåbær i skogen og blåbær har alltid vært en viktig del av bærhøstingen og matauken her i Norge. Bærene er lett tilgjengelig for alle, og finnes i store mengder dersom det er en god sesong. Blåbær er også et svært populært bær ut i fra et helseaspekt. Solbær derimot er kanskje ikke like populært blant den oppvoksende generasjonen, selv om mange av oss har vokst opp på solbærsaft. I den tidlige middelalder ble solbær brukt til å brygge vin og øl av de franske Trappistmunkene, som også var kjent for sin aromatiske solbærlikør cassis. Bladene fra solbærbusken ble ansett for å være nyttige, og ble brukt mot gikt, urinveissykdommer og astma. Vi slår et slag for solbæra, så denne uken har vi laget Oselias Solbærsaft, solbærlikør i tillegg til blåbærsyltetøy.

 

Foto: Gerd Corrigan, KUBEN.

Foto: Gerd Corrigan, KUBEN.

 

Her har dere oppskriften vi brukte til Solbærsaft. Dessverre hadde vi ikke rips, så vi brukte kun solbær:

Solbær og Ribssaft sammen

Man koger 3 Potter Solbær med 1 Pot Vand og presser Saften godt af derpaa tages 6 Potter Ribs med 1 Pægl Vand og gjør ligesaa derefter sammenblandes den og koges med 1 # Sukker til hver 1 Pot Saft

Vi hadde 3 potter solbær, som tilsvarer så godt som 3 liter bær. Som oppskriften sier, kokte vi bærene opp med 1 liter vann. Deretter presset vi bærene for mer saft gjennom en sil. Deretter ble saften kokt opp sammen med 500 gr sukker. Når saften var avkjølt fylte vi den på flasker. Den mørke, røde fargen og lukten av solbærene som spredte seg i kjøkkenet brakte frem gode barndomsminner, og saften smakte nydelig!

Foto: Gerd Corrigan, KUBEN.

Foto: Gerd Corrigan, KUBEN.

 

Blaabær

6 Potter Blaabær 2 # Puddersukker 1 Pægl Edikke

Vi hadde 1 liter blåbær til rådighet, som vi blandet med ca 200 gram melis og 0,5 dl eddik. Vi var spente på eddiken, hva slags smak ville den gi syltetøyet? Vår skepsis ble gjort til skamme! Våre kolleger nøt flere skiver med herlig og friskt blåbærsyltøy under onsdagens lunsj på KUBEN.

Foto: Gerd Corrigan, KUBEN.

Foto: Gerd Corrigan, KUBEN.

 

Vår neste oppskrift viser oss hvordan Oselia lagde likør til Samuel og Elina Eydes juleselskaper. Overskriften inneholder et ord vi stusset på, Rotaifia, hva i all verden var det? Et raskt søk på Google gav oss svar. Selv om Oselia skriver ordet slik, Rotaifia, er det ingen tvil om at hun mener Ratafia, som er en likør fremstilt av fruktsafter.

Kirsebær Rotaifia

Bærene knuses vel tiligemed Stenerne og kommer da paa en Krukke hvorpaa heldes Kognjak. dette hensættes og rystes daglig paa til henimod Jul hvorpaa Bærene filtereres jennom en Uldpose. 1 # Sukker til hver 1 Pot saft som koges til Sirup naar den er passe tyk haves Saften i og faar et Opkok naar den er kold tilsættes den med Spiritus og haves paa Flaske

Vi fikk ikke tak i friske kirsebær dessverre, men derimot masse solbær, derfor måtte dette bli en solbærlikør! Vi fylte opp en krukke på 1,5 l med solbær, deretter helte vi over Brandy til bærene var dekket. Vi valgte Brandy etter anbefaling fra vinmonopolet.

Som det står i oppskriften, vil vi riste på krukken hver dag henimod Jul, så følg med videre på bloggen så dere kan lese om hvordan det gikk med likøren. Vi i Oselias kokebok gleder oss allerede til jul!

Foto: Gerd Corrigan, KUBEN.

Foto: Gerd Corrigan, KUBEN.

 

Det som ikke ble spist  og drukket opp i lunsjen, har vi satt bort for å se hvor lang holdbarhet produktene har. Svar på det vil vi også komme tilbake til.

 

Foto: Gerd Corrigan, KUBEN.

Foto: Gerd Corrigan, KUBEN.

Du vil kanskje like …