Redskap og ingredienser

Et sold, en syltetøykrukke og et syltetøyglass

27. august 2015

I ukens blogginnlegg presenterer vi tre gjenstander fra samlingene på KUBEN.  Alle de tre gjenstandene har en gang vært i bruk i forbindelse med sylting og safting. Mange av gjenstandene i samlingene våre bærer preg av å ha vært bruksgjenstander. Det enkle syltetøyglasset har flere skår. Soldet er fillete og har tydeligvis blitt reparert flere ganger. Syltetøykrukken vi viser frem i dag fikk til og med en ny funksjon på havets bunn som bolig for flere steinrur.

Foto: Gerd Corrigan, KUBEN.

Foto: Gerd Corrigan, KUBEN.

 

DSC_6956 copy

Foto: Gerd Corrigan, KUBEN.

 

Foto: Gerd Corrigan, KUBEN.

Foto: Gerd Corrigan, KUBEN.

 

Syltetøykrukka (AAM. 10188) av leirtøy, rødbrunt gods med sjokoladebrun glasur, ble funnet under dykking i de indre havneområdene ved Hesnesøy. Krukken er antageligvis fra slutten av 1800-tallet eller begynnelsen av 1900-tallet.

Soldet (AAM. 03553) er laget av Ask, mens bunnen er flettet i hestehår. Soldet ble bl. a. brukt som ei sil i forbindelse med safting. Hestehår, har pga. sin lengde, styrke og elastisitet stor anvendelse, bl.a. til hår i fiolinbuer, hårduk (hårsikter), krøllhår, fangstapparater (doner) o.l, og allerede på begynnelsen av 1800-tallet startet de første hestehårsveveriene opp i England.

 

Foto. Gerd Corrigan, KUBEN.

Foto. Gerd Corrigan, KUBEN.

 

Foto: Gerd Corrigan, KUBEN.

Foto: Gerd Corrigan, KUBEN.

 

Foto: Gerd Corrigan, KUBEN.

Foto: Gerd Corrigan, KUBEN.

 

Det vakre syltetøyglasset (AAM. 15480) fra slutten av 1700-tallet stammer antageligvis fra Lindveds hus som tidligere stod i Friergangen 4 i Arendal, i dag kjent som kafè Lindveske i nedre Tyholmsvei.

 

DSC_6847 copy

Har syltetøyglasset et stempel, eller er det ujevnt fordi det er håndblåst? Foto: Gerd Corrigan, KUBEN.

 

 

Du vil kanskje like …