Oppskrifter

Grønnkålsuppe

9. september 2015

I Oselias kokebok har vi funnet en oppskrift på grønnkålsuppe. Grønnkålen er for tiden superpopulær og mange har oppdaget denne smakfulle vitaminbomben. Grønnkålen står flott i mange hager og på åkre akkurat nå, så Oselias grønnkålsuppe er både i sesong, og i vårt tilfelle et godt eksempel på kortreist mat!

Grønnkål er sunt og billig, og egner seg perfekt til suppe

Foto: Gerd Corrigan, KUBEN.

Grønkaal

Først bliver kaalen pillet fra Stilkene
Saa haves den kogende vand over, saa vrides den haardt i et Klæde og saa hakkes den rigtigt fin saa at den sækker i koldt Vand.
Mel og Smør haves i en Kasterolle dette opspedes med Kalvekraft og Bolliong
saa haves Kaalen i naar det koger og den skal koge 1 kverter
i suppen bruges kokte Kastanjer forlorne Eg og Boller paa samme

Oselias grønnkålsuppe er på mange måter en enkel hverdagssuppe. Med en god kraft som basis er den rask å lage og den får en kraftig og god smak. Grønnkålen er en sunn grønnsak. Den er kalorifattig og er proppfull av A- og C- vitaminer og andre antioksidanter. Den inneholder også kalsium og fosfor og er en av de grønnsakene som inneholder mest jern.
Vi fulgte Oselias oppskrift nøye, men måtte – som vanlig – utøve skjønn når det dreide seg om mål og mengde.

Vi hadde en fin ”bukett” grønnkål som kom rett fra en hage i Åmli. Grønnkål, som spinat, faller sammen når den koker. Vi startet med å rense grønnkålen og skjære bort stilkene. Deretter helte vi kokende vann over den og tørket den godt i et rent håndkle, slik oppskriften sier. Vi hakket den fint, lagde jevning av mel og smør, tilsatte kyllingkraft og buljong. Når dette kokte tilsatte vi grønnkålen og lot den koke på svak varme i et drøyt kvarter.

Suppen ble servert med kokt egg, boller (kjøttboller) og kokte kastanjer. Vi måtte kjøpe ferdig kokte, vakumpakkede kastanjer – og husk at våre vanlige hestekastanjer IKKE kan spises! Egg og kjøttboller er alltid godt i slike supper, kastanjene syntes vi var mer en kuriositet som ikke tilførte suppen så veldig mye – unntatt kanskje litt sødme og struktur. En hjemmelaget suppe smaker alltid og godt, denne er sunn og mettende og kan absolutt anbefales.

Grønnkål er stort sett tilgjengelig året rundt

Foto: Gerd Corrigan, KUBEN.

Grønnkål er en råvare som er blitt svært populær, Den er sunn og kan selvfølgelig brukes til mer enn suppe. Neste uke tar vi for oss grønnkålen som ingrediens, og vi slår et slag for den populære grønnkålchipsen. Gled dere!

Du vil kanskje like …