Redskap og ingredienser

Grønnkålchips

18. september 2015

Grønnkålen er, som navnet tilsier, en kålsort og botanisk i slekt med de andre kåltypene vi kjenner. Den danner ikke et fast hode, men består av stilker i forskjellige lengder med mer eller mindre krusete blader. Ifølge www.frukt.no har den kraftig kålsmak, som kan bli litt mildere etter en frostnatt. Grønnkålen er meget sunn, den er kalorifattig og er proppfull av A- og C-vitaminer og andre antioksidanter.

Grønnkål. Foto: Gerd Corrigan, KUBEN.

Grønnkål. Foto: Gerd Corrigan, KUBEN.

Frem til 1960-tallet var det vanlig å ha litt grønnkål i kjøkkenhagen til bruk i supper og til stuing. I en utgave av Schønberg Erkens kokebok, «attende økede utgave» fra 1947, har hun bare en oppskrift med grønnkål og det er grønnkålsuppe. Egentlig er det karvekålsuppe hun presenterer, men sier mot slutten av oppskriften at «Grønnkålsuppe lages på samme måte.» Det er mye som tyder på at grønnkålens popularitet sank betraktelig i løpet av siste halvdel av 1900-tallet.

Grønnkåldyrking i hagen på Thorshaug, Hisøya.

Grønnkåldyrking i hagen på Thorshaug, Hisøya. Foto: fotosamlingen, KUBEN.

Det er spennende å bruke tradisjonelle ingredienser i moderne matlaging. Oselias oppskrift på grønnkålsuppe er fra 1880-tallet. Det er morsomt at grønnkålen de siste årene er blitt en svært populær grønnsak.

Dagens Næringslivs fredagsmagasin D2 fra 13. desember 2013 presenterte grønnkålen som ingrediens i et 9 siders oppslag, i tillegg til på forsiden. Forsidetittelen var «Vitaminbomben» med følgende undertittel:» Grønnkålen er verdens mest næringsrike grønnsak. I USA gjør den rent bord – i Norge er den knapt til salgs.» Sånn er det ikke lenger!! I dag finner vi grønnkålen i alle dagligvarebutikker og nettet er fullt av spennende oppskrifter.

Vi vil denne gangen slå et slag for grønnkålchips. De er enkle å tilberede og smaker forbausende sprøtt og godt:

Klipp bort stilken på grønnkålbladene og riv grønnkålen i passende biter. Ha bladene i en bolle, dryss over olivenolje og bland godt slik at hvert enkelt blad får en tynn hinne av olje. Dryss gjerne over litt nymalt pepper og litt flaksalt. Legg bladene utover på et stekebrett og pass på at de ikke ligger for tett. Forvarm ovnen til 150 – 160 grader, helst varmluft, og sett grønnkålen inn. Med varmluft kan du gjerne sette inn 2 brett av gangen. Bak grønnkålen i 10 – 15 minutter. Pass på at den ikke blir svidd. Avkjøl grønnkålchipsene på brettet. Grønnkålchips skal være knasende sprø og kan gjerne serveres som sunn chips, men de kan også være et knasende tilbehør til retter av både kjøtt og fisk. Grønnkålchipsen kan oppbevares i en boks, eller i en bolle med plast over og de holder seg sprø i dagevis.

Grønnkålchips. Foto: Fie Skaar Trysnes.

Grønnkålchips. Foto: Fie Skaar Trysnes, KUBEN.

 

Ferdig stekt grønnkålchips. Foto: Fie Skaar Trysnes, KUBEN.

Ferdig stekt grønnkålchips. Foto: Fie Skaar Trysnes, KUBEN.

 

Du vil kanskje like …