Nå er det høysesong for den tunge, enorme oransje veksten som er selve symbolet på Halloween, nemlig gresskaret. Men, gresskar er jo så mye mer enn den ene sorten og kan brukes til langt mer enn skremmende lykter. Selv om gresskar oftest forbindes med den amerikanske Halloween-feiringen, har vi faktisk lange tradisjoner for å ha et gresskar eller to i kjøkkenhagen. Nå er grønnsaken heller ikke lenger like sjelden å se på nærbutikken som det var for bare noen år siden. Vi fant våre gresskar på grønnsaksmarkedet på Odden i Grimstad.
Gresskar stammer opprinnelig fra Mexico og Peru og kom til Europa på 1500-tallet. Først på slutten av 1800-tallet bredte dyrkingen av gresskar seg fra herskapshagene ut til mer alminnelige borgere. Produksjonen i dag har fire mål: det produseres gresskar til konsum, gresskar til Halloween, pyntegresskar og gresskar til konserveringsindustrien.
De sortene som dyrkes i Norge kan være både store og små og i mange forskjellige farger. Noen av de mest vanlige typene er Hokkaidogresskar og Butternut-gresskar. Hokkaidogresskaret blir vanligvis brukt til Halloween. Butternut-gresskaret, også kjent som flaskegresskar, er ypperlig i matlaging og kan brukes i de fleste retter – spesielt god i bakst. Det er flaskegresskarene man finner i butikkene og på grønnsaksmarkedene akkurat nå og som vi har brukt i Oselias oppskrift på syltet gresskar.
Græskar
Til 1 pund Græskar tages 1 pund Sukker Greskaret sjeres i Stykker og koges møre i Vand og lægges op at vandet godt kan rinde af dem nu koges Siruppen med 1/2 Pægl Edikke 1/2 Pægl Vidvin og 1/2 Pægl Vand, Kanel og Nilliker Græskaret faar et Opkog heri og maa koges op flere Gange
Grønnsaksselgeren anbefalte oss å bruke flaskegresskar til sylting. Vi kjøpte to gresskar som gav oss 1500 gram gresskarbiter. Vi måtte derfor tredoble Oselias oppskrift. Etter at gresskarbitene var kokt møre i vann tilsatt 1500 gram sukker, lot vi bitene renne av i et dørslag. Kraften fra gresskarbitene ble tilsatt 3, 75 dl edikk, 3, 75 dl hvitvin og 3, 75 dl vann, to teskjeer kanel og en liten håndfull nelliker. Dette fikk et oppkok for deretter å bli satt til avkjøling. Gresskarbitene ble lagt over i en 1,5 liters krukke, dekket med kraften og forseglet med lokk.
Gresskar kan du fråtse i med god samvittighet, det er nemlig både sunt og magert med kun 12 kalorier per 100 gram. Grønnsaken inneholder masse fiber, som er bra for tarmen og fordøyelsen. Den inneholder også vitamin A som blant annet er bra for både syn og hud. Spiser du nok av det oransje gresskaret kan det til og med hende du får i deg nok betakaroten til at du får en gyllen hudfarge.