Redskap og ingredienser

Krukker til sylting og oppbevaring!

7. oktober 2015

På Oselias tid var det krukker som ble brukt til oppbevaring av syltede bær og grønnsaker. Mange av krukkene kjenner vi i dag som hollandske krukker. De er i grå saltglasert keramikk med blå dekor. Saltglasuren gjorde krukkene vanntette og glasuren gjorde også at krukkene ikke tok til seg smaken av det som ble oppbevart i den. Mange av de grå og blå krukkene ble produsert i Tyskland, i områdene rundt Køln.

De blågrå Hollandske krukkene fra samlingene på KUBEN, har gjenstandsnr; AAM. 25974, AAM. 25978 og AAM. 25981.

Saltglaserte krukker gjorde at man kunne konservere frukt, bær, grønnsaker og kjøtt gjennom vinteren. Grønnsaker ble ofte saltet, eller de ble lagt ned i en eddikbasert lake. For å kunne oppbevare matvarer i krukkene var det viktig at de ble helt tette, slik at luft og bakterier ikke kunne komme til. Derfor ble krukkene forseglet med et fettlokk når kjøttvarer skulle oppbevares. Bær og grønnsaker fikk ofte et lokk av smeltet voks før krukkene ble lukket med papir og hyssing. Syltetøy kunne også foregles med et papir dyppet i brennevin som ble lagt ned på syltetøyet før krukken ble bundet over.

Foto: Gerd Corrigan, KUBEN.

Foto: Gerd Corrigan, KUBEN.

Det ble også produsert saltglaserte krukker for oppbevaring av mat hos Höganäs i Sverige. Disse krukkene var brune og kom i en rekke størrelser. Höganäs begynte produksjonen av disse krukkene på 1830-tallet og omkring år 1900 ble krukkene eksportert til hele Europa.

Foto: Gerd Corrigan, KUBEN.

Foto: Gerd Corrigan, KUBEN.

De hollandske krukkene må ha vært i flittig bruk og det var neppe et hus som ikke hadde mange, i forskjellige størrelser. Fremdeles finnes de i et stort antall, i kjellere og på kjøkken over hele landet.

Det var produksjonen av glass for hermetisering, sylting og annen konservering som virkelig revolusjonerte lagring av mat. Glassene var tette på en helt annen måte, ikke minst takket være gummipakningen, glasslokket og alumniniumsringen med gjenger . «Norgesglasset» ble produsert fra ca. 1902 og ble en stor suksess. I 1908 ble det produsert over 100 000 av syltetøyglasset «Norge» på Drammen Glassverk.

Foto: Gerd Corrigan, KUBEN.

Foto: Gerd Corrigan, KUBEN.

Oselia hadde nok kjelleren full av krukker med matvarer som skulle brukes om vinteren. I dag er krukkene et minne fra en annen tid! Mange av oss setter stor pris på de fremdeles og de finnes på mangt et moderne kjøkken til oppbevaring av kjøkkenredskaper eller som blomsterkrukker.

Foto: Gerd Corrigan, KUBEN.

Foto: Gerd Corrigan, KUBEN.

 

Du vil kanskje like …