Oppskrifter

Krumkaker

1. desember 2015

Det er tid for julekaker og i år har vi prøvd ut en velkjent julekake, nemlig krumkaken. Dette er en tradisjonell norsk julekake. Navnet kommer rett og slett av at man krummer kakene som et kremmerhus med en gang de tas ut av jernet. Dette er en av flere julekaker som på Oselias tid ble stekt i jern over åpen ild. Kakenes overflate blir preget av de nydelige mønstrene som jernene har. Både krumkaker og goro er en slags variant av vafler, men i motsetning til vafler skal de helst være sprø og så tynne som mulig. I dag bruker de fleste elektriske krumkakejern. Vi prøvde oss på et gammel håndholdt jern som man legger rett på stekeplaten.

I Oselias kokebok er det to oppskrifter på krumkaker, tynne og tykke. Vi forsøkte oss først på de tynne krumkakene, da vi jo har en klar oppfatning av at krumkaker skal være tynne, uten at vi helt skjønte hva tykke krumkaker ville si. Men vi skjønte raskt at dette ikke kunne være tradisjonelle krumkaker da mengdeforholdet mellom de ulike ingrediensene ikke stemmer i forhold til krumkakerører vi kjenner til. Denne røren ble altfor tynn, mer som en pannekakerøre. Vi klarte ikke å steke krumkaker av dette.

De tykke krumkakene derimot stemmer mer overens med de oppskriftene vi kjenner til. Når vi forsøkte oss på denne oppskriften fikk vi en fin tykk røre. Det ble fine og gode krumkaker.

Her får dere Oselias oppskrift på de tykke  krumkakene, som i grunn ble helt vanlig tynne!

 

tykke krumkaker

Tykke krumkager fra Oselias kokebok

 

500 gram mel, 500 gram sukker, 500 gram smør, 8 egg og 2,5 dl vann.

Vi pisket egg og sukker til eggedosis før vi rørte inn det smeltede smøret sammen med melet. Til slutt tilsatte vi vann. Vi valgte å justere vannmengden etter tykkelsen på røren.

 

 

DSC_7341_1

Vi stekte krumkakene i et håndholdt jern. Det var litt vanskelig å regulere varmen i jernet, men kakene slapp jernet fint. Foto: Gerd Corrigan, KUBEN.

 

DSC_7548_1

Kakene krummes med en gang de er stekt. Foto: Gerd Corrigan, KUBEN.

 

I samlingene på KUBEN finne flere krumkakejern som ble brukt over åpen ild. Krumkakejernet ble lagt i en av ringene i komfyren og ble snudd underveis i stekingen. Her ser dere et jern fra begynnelsen av 1900-tallet lagd i støpejern,  uten fabrikkmerke (AAM. 19321).

 

DSC_7158_1

Foto: Gerd Corrigan, KUBEN

 

God julebakst!

 

Du vil kanskje like …