Redskap og ingredienser

Festbord på Langsæ gård

19. desember 2015

Mange av oss gjør seg ekstra flid med borddekkingen i julehøytiden. Det store antallet servicer, glass, og bestikk som finnes i samlingene på KUBEN, gir oss en unik mulighet til å dekke et spisebord slik det kan ha sett ut hos familien Eyde ved spesielle anledninger. Langsæ gård, en av landets eldste Sveitservillaer, datert 1857 har bl.a en nydelig spisestue som interiørmessig er restaurert tilbake til slutten av 1800-tallet. Denne spisestuen er den perfekte kulissen for Oselias julelunsj, så intet var mer naturlig enn å dekke vårt festbord i denne staselige spisestuen.

 

DSC_9360

Spisestuen på Langsæ Gård. Foto: Gerd Corrigan, KUBEN.

 

Vi dekket bordet med et nydelig middagsservise i steintøy fra Egersund Fayancefabrik, ca. 1900, i rokokkostil, med kornblomster og forglemmegei. Det er et innholdsrikt servise som består av 24 flate tallerkener, 12 dype, 12 desserttallerkener, 12 frokosttallerkener, 12 asjetter, og flere fat i ulike størrelser og sausekopper.

 

DSC_8002_1

Sausekopp. Foto: Gerd Corrigan, KUBEN.

 

DSC_7891_2

Serviset har gullkant og relieffbord langs kanten og nydelige detaljer av kornblomster og forglemmegei. Foto: Gerd Corrigan, KUBEN.

Vi dekket også bordet med øl og drammeglass datert 1901 (AAM.11967 a-e). Glassene har sekskantet stett og en klokkeformet cupa med olivenslipninger i nedre del.

 

DSC_7878_1

 

 

Bestikket er fra begynnelsen av 1900-tallet og har rokokkograveringer på den ene siden og monogramet HF etter Hallgerd Fløystad på den andre siden. Vi har mikset litt og dekket med både fiskegafler, fruktkniver og middagsbestikk.

 

DSC_7881_1

Bestikk med monogrammet til Hallgerd Fløystad. Foto: Gerd Corrigan; KUBEN.

 

DSC_9398_1

Vi pyntet med grønt da dette var vanlig på denne tiden. Foto: Gerd Corrigan, KUBEN.

 

 

Du vil kanskje like …