Arkivene forteller

Julebukk

29. desember 2015

Å gå julebukk er en gammel tradisjon. Fra 2. juledag gikk den høytidelige julefeiringen over i fest og moro, da samlet gjerne en stor flokk seg for å gå julebukk.I eldre tid bar den som var julebukk en fell over seg  og holdt et tillaget geitehode på en stang, de andre i følge var også utkledd. Det gjaldt å kle seg ugjenkjennelig og ganske skremmende. Den som fikk besøk måtte finne frem både mat og drikke til julebukkfølget, hvis ikke bar følget jula ut! Ble man gjenkjent, måtte man ta masken av. I dag er det først og fremst barna som har overtatt julebukktradisjonen, men mange steder kan man likevel få besøk av «voksne» julebukker! Geitehode og geitefell ser man nok sjeldent, man er heller utkledd i gamle klær og løsskjegg, eller man har en ferdig sminket strømpe over hodet! Som før går man fra dør til dør, men blir ofte stående på trappa og synge en julesang eller to før man får noe godt i posen.

Bildet fra 1898 viser barn i Eydefamilien som er utkledd som julebukker. I de øvre sosiale lag hadde man også julebukker i fine selskaper, der de underholdt gjestene.

 

Det er fortsatt tid igjen til å ta på seg maska og gå julebukk!

Du vil kanskje like …