Oppskrifter

Fiskefarse til fiskeboller

13. januar 2016

Spis fisk så blir du frisk er riktignok et gammelt ordtak, men det spørs  om den næringsmessige gevinsten man fikk ved å spise fisk hadde et like stort fokus da Oselia regjerte på familien Eydes kjøkken som det har i dag. Men, at de hadde god tilgang til fersk fisk på denne tiden av året, og at det var en viktig del av kostholdet er nok høyst sannsynlig. Oppskriftsboken til Oselias gir oss også inntrykk av at fisk og annen sjømat var lett tilgjengenlig og en sentral del av kostholdet.

Denne uken har vi lagd fiskeboller av Oselias fiskefarse. Oppskriften kan brukes både til fiskepudding og fiskeboller. Dette er en billig, lettvint og god middag.

 

Fiskefars

Fisken skrabes og gnides godt ud og strødes først med lidt Salt, Potetmel og Viddemel, saa opspedes den med lidt lunkent smeltet

Smør, saa med nysilet Melk og Fløde ogsaa lidt om gangen. Naar den er havt i haves Muskat, Muskatblombe og Engefær.

Til Budding skal den være løsere end til Boller.

Vi har brukt fersk fisk til denne farsen, da bindevevet i fisken blir ødelagt når den fryses. Bruker du frossen fisk må du nok tilsette noen egg for å få farsen til å henge sammen. Vi har brukt torsk og sei. Mager fisk egner seg best til å lage farse av da den inneholder mer bindevev enn fetere fisk. Vi brukte 600 gram torskefilèt og 600 gram seifilèt. Dette gir ca 40 fiskeboller +/ – alt etter hvor store du lager de. De blir litt grå i fargen. Vil du ha en hvitere farse må du bruke hyse, lange eller brosme i stedet for sei.

 

DSC_2309

Seifilèt til venstre og torskefilèt til høyre. Foto: Gerd Corrigan. KUBEN.

 

DSC_2361

Foto: Gerd Corrigan, KUBEN.

 

Vi kuttet fisken i passelige store biter. På Oselias tid har de nok brukt fiskemortere for å mose fisk til farse. Du kan bruke en stavmikser eller kjøkkenmaskin, og lage farsen så grov eller fin du vil. Vi blandet inn 2-3 ss potetmel og 2-3 ss hvetemel og smeltet ca 50 gram smør og helte dette over fisken mens vi kjørte stavmikseren. Etter hvert spedde vi farsen med ca 2 dl fløte og 2 dl melk. Dersom det skal bli pudding må nok farsen spees mer ut slik Oselia antyder i oppskriften.

DSC_2407

Foto: Gerd Corrigan, KUBEN.

 

DSC_2419

Litt vanskelig å få en jevn og fin farse med en stavmikser, men samtidig liker vi den grove konsistensen. Her er det opp til deg hvor fin eller grov farse du vil ha. En kjøkkenmaskin er nok lettere å bruke dersom du skal lage fiskepudding av farsen. Foto: Gerd Corrigan, KUBEN.

 

Når vi hadde fått en passe løs farse tilsatte vi krydder; muskat, ingefær, salt og pepper, og blandet godt. Vi kokte opp en gryte med fiskebuljong og formet små boller av farsen som vi lot trekke i buljongen til de var ferdige, ca. 15 minutter. Dersom man vil piffe opp kraften kan man selvsagt legge oppi løk og rotgrønnsaker. Bollene smakte kjempegodt lunkne og helt naturell ved siden av brødmaten til lunsj, men de gjør seg nok aller best i hvit saus eller i en fiskesuppe.

DSC_2320

Muskat er et mildt krydder, men kan fort dominere smaken. Muskatblomme er noe mildere og mer aromatisk enn muskatnøtt og har tradisjonelt blitt brukt til fiskefarse, hvit saus til fisk og fiskegranteng. Mengden må justeres etter smak og behag. Vi har brukt ca 1/2 ts. Noen av våre testsmakere mente det helt klart kunne vært mer muskatblomme i. Når det står ingefær i Oselias oppskrift så er dette mest sannsynlig tørket ingefær hun har brukt. Det har mye sterkere smak en fersk eller syltet ingefær og kan ikke brukes på samme måte som det. Vi har brukt ca 1/2 ts. Foto: Gerd Corrigan, KUBEN.

 

DSC_2553

Størrelsen på bollene kommer sikkert litt an på hva du skal bruke de til. En spiseskje er et godt mål til fiskeboller synes vi! Foto: Gerd Corrigan, KUBEN.

 

DSC_2590

Foto: Gerd Corrigan, KUBEN.

Du vil kanskje like …