Spis fisk så blir du frisk er riktignok et gammelt ordtak, men det spørs om den næringsmessige gevinsten man fikk ved å spise fisk hadde et like stort fokus da Oselia regjerte på familien Eydes kjøkken som det har i dag. Men, at de hadde god tilgang til fersk fisk på denne tiden av året, og at det var en viktig del av kostholdet er nok høyst sannsynlig. Oppskriftsboken til Oselias gir oss også inntrykk av at fisk og annen sjømat var lett tilgjengenlig og en sentral del av kostholdet.
Denne uken har vi lagd fiskeboller av Oselias fiskefarse. Oppskriften kan brukes både til fiskepudding og fiskeboller. Dette er en billig, lettvint og god middag.
Fiskefars
Fisken skrabes og gnides godt ud og strødes først med lidt Salt, Potetmel og Viddemel, saa opspedes den med lidt lunkent smeltet
Smør, saa med nysilet Melk og Fløde ogsaa lidt om gangen. Naar den er havt i haves Muskat, Muskatblombe og Engefær.
Til Budding skal den være løsere end til Boller.
Vi har brukt fersk fisk til denne farsen, da bindevevet i fisken blir ødelagt når den fryses. Bruker du frossen fisk må du nok tilsette noen egg for å få farsen til å henge sammen. Vi har brukt torsk og sei. Mager fisk egner seg best til å lage farse av da den inneholder mer bindevev enn fetere fisk. Vi brukte 600 gram torskefilèt og 600 gram seifilèt. Dette gir ca 40 fiskeboller +/ – alt etter hvor store du lager de. De blir litt grå i fargen. Vil du ha en hvitere farse må du bruke hyse, lange eller brosme i stedet for sei.
Vi kuttet fisken i passelige store biter. På Oselias tid har de nok brukt fiskemortere for å mose fisk til farse. Du kan bruke en stavmikser eller kjøkkenmaskin, og lage farsen så grov eller fin du vil. Vi blandet inn 2-3 ss potetmel og 2-3 ss hvetemel og smeltet ca 50 gram smør og helte dette over fisken mens vi kjørte stavmikseren. Etter hvert spedde vi farsen med ca 2 dl fløte og 2 dl melk. Dersom det skal bli pudding må nok farsen spees mer ut slik Oselia antyder i oppskriften.
Når vi hadde fått en passe løs farse tilsatte vi krydder; muskat, ingefær, salt og pepper, og blandet godt. Vi kokte opp en gryte med fiskebuljong og formet små boller av farsen som vi lot trekke i buljongen til de var ferdige, ca. 15 minutter. Dersom man vil piffe opp kraften kan man selvsagt legge oppi løk og rotgrønnsaker. Bollene smakte kjempegodt lunkne og helt naturell ved siden av brødmaten til lunsj, men de gjør seg nok aller best i hvit saus eller i en fiskesuppe.