Arkivene forteller

Lauritz Klifoths bakeri

4. mai 2016

Et av bakeriene som holdt til i Arendal på Oselias tid, var Klifoths bakeri, drevet av Lauritz Klifoth, fra København. Klifoth kom til Arendal en gang mellom 1862-1865. I følge Danish family search, var Klifoth bosatt i København i 1862. Han var bakersvend, gift med Laura Sørensen, og sammen hadde de en sønn som het Alfred. I samme kilde ser man at det er flere personer med navnet Klifoth i København, og at mange av dem var bakere.

Bakeryrket har nok hatt sterke og kanskje lange tradisjoner i denne familien. Vi vet ikke hvorfor Klifoth kom til Arendal sammen med familien sin. Vi finner ham, konen og sønnen i den norske folketellingen for 1865. Da bodde de området Sanden, nær Malmbrygga. Fem andre personer bodde i samme hus; en tjenstepike, en konditor og tre bakere. Kan Klifoth ha hatt bakeriet sitt i dette huset? Det er godt mulig, og hvis konditoren og de tre bakerne jobbet i Klifoths bakeri, noe som virker sannsynlig, må bakeriet ha vært av en viss størrelse.

I Folketellingen for 1875 ser vi at familien Klifoth hadde flyttet til Torvet. De bodde faktisk i bygningen der baker Jørgensen holder til i dag. Foruten Klifoth, hans kone og deres tre barn, bodde det i tillegg en bakersvend, en lærerinne fra København, to tjenstepiker, og to tilreisende. I husstanden var det til sammen 20 mennesker, og de fleste av dem var fra Danmark. Sjøfartsbyen Arendal førte til at det bodde mange dansker i byen på Oselias tid.

 

Torvet. Familien Klifoth bodde i bygningen i midten, der baker Jørgensen holder til i dag. Billedsamlingen, Kuben. Fotograf: K. Knudsen.

Torvet. Familien Klifoth bodde i bygningen i midten, der baker Jørgensen holder til i dag. Billedsamlingen, Kuben. Fotograf: K. Knudsen.

 

I samlingene på KUBEN er det bevart to kontobøker fra Klifoths bakeri i Arendal ( Pa- 2499 ). En av kundene var Samuel Eyde. Kontoboken forteller at det først og fremst var brød Samuel Eyde kjøpte. Ser man videre på hva andre personer som hadde konto hos Klifoth kjøpte, er det mest brød de også handlet. Det var kanskje slik at brød ble satt på konto, mens kaker og liknende ble kjøpt over disk?

Bakte Oselia brød hjemme hos familien Eyde? Kokeboka har ingen oppskrifter på brød, men samtidig er det ikke sikkert at hun trengte en oppskrift på brød når hun bakte? Hadde hun tilgang på en stor bakerovn som kunne bake flere brød i familien Eydes hus? Det vet vi ikke. Når alt kommer til alt kan det godt være slik at Samuel Eyde falt for fristelsen, og gikk innom Klifoths bakeri på en av sine vandringer i byen og kjøpte nybakt brød!

Du vil kanskje like …