Oppskrifter

Bondepige med Slør

5. juli 2016
Tilslørte bondepiker med rugbrød

Sommeren har endelig kommet til Oselias kokebok! I år som i fjor har vi bladd oss gjennom kokeboken på jakt etter oppskrifter med sommerlige preg, og i år som i fjor har vi funnet mange spennende retter som passer på denne årstiden. Kjøkkenhager bogner av friske urter, grønnsaker, friske bær og frukter, men vi har også funnet noe som rett og slett bare er lett å lage. Hver uke hele juli vil vi presentere en sommerrett fra kokeboken.

Det er veldig gøy å se at Oselia lagde desserter som er vanlige, og populære desserter også i dag. Første sommerrett ut er intet mindre enn Tilslørte bondepiker, eller Bondepiger med slør, som Oselia kaller det. Dette er en norsk, tradisjonell dessert som gjerne serveres i glass. I bunnen legger man ofte et lag eplemos, men den serveres like gjerne med annet syltetøy, over det, et lag ristet eller brunet brødsmuler med sukker. På toppen, en dæsj pisket fløte.  Nå som vi er midt i jordbæresongen har vi brukt norske jordbær. Dette er en veldig enkel dessert. Den ble akkurat så sprø og frisk som vi håpet på. Rugbrødet var en spennende variant som absolutt falt i smak, og ikke minst ser den superlekker ut!

Bondepige med Slør

12 Pægl revet Rugbrød 1/2 Pot Sukker røres sammen dette lægges paa smurt papir og deles i 3 Kager og steges lidt i Ovnen saa lægges de lagvis med Syltetøi og Pyntes med Krem

I oppskriften til Oselia står det 12 Pægler revet rugbrød. Det er veldig mye, nærmere bestemt 3 liter. En pægl er ca 2,5 dl. Det er åpenbart at dette er en oppskrift til mange personer, men her lager man rett og slett så mye man trenger. Vi smuldret opp et helt rugbrød og det gir ca 20 porsjoner, alt etter hvor mye man bruker i hver porsjon. Vi blandet inn ca 1-2 dl sukker, men her tar man så mye sukker man vil.

DSC_2691_web

Oselia bruker rugbrød, og det var overraskende godt. Foto: Gerd Corrigan, Kuben.

DSC_2707_web

Foto: Gerd Corrigan, Kuben.

Når vi hadde blandet sukkeret godt inn i brødsmulene fordelte vi det utover på en bakeplate. Oselia skriver at massen skal deles til tre store kaker, uten at vi helt forstår hvordan hun klarte å forme smulene til kaker som videre skulle legges lagvis med syltetøy og krem. Vi har derfor valgt å lage det på den vanlige måten og la sprø smuler lagvis med rørte jordbær. Vi toppet glassene med en  skje pisket  krem.

DSC_3011_web

Foto: Gerd Corrigan, Kuben.

 

DSC_3028_web

Rørte jordbær smakte nydelig sammen med de sprø brødsmulene! Foto. Gerd Corrigan, Kuben.

 

DSC_3108_web tilslørte bondepiker med rugbrød

Denne desserten må spises med en gang, ellers blir den bløt og kjedelig! Foto: Gerd Corrigan, Kuben.

Du vil kanskje like …