Oppskrifter

Flødemunker

11. juli 2016
Fløtemunker

Munker er deilig sommermat! I mars 2015 presenterte vi gjærmunker fra kokeboken til Oselia. Denne uken har vi prøvd oppskriften hennes på Flødemunke.

For mange av oss er det nettopp om sommeren det oftest steikes munker. Det er alltid hyggelig å invitere til kaffe med nystekte, lune munker. Uten tvil en ekte sørlandsfavoritt! Oselia har syrnet fløte, egg og mel i oppskriften sin :

Flødemunke

1 Pot sur Fløde 8 æg 8 Skeer Mel

Æggene slaaes til Skum siden røres alt sammen

 

Vi antar at seterrømme er det nærmeste vi kan komme Oselias syrnede fløte, så det var det vi brukte. I tillegg tilsatte vi sukker – som Oselia må ha glemt – ingen kan vel tenke seg å spise munker som ikke er søte. Vi pisket egg og sukker til eggedosis og tilsatte 1 liter rømme, og mel i henhold til oppskriften. Røren ble ganske tynn, så det var spennende å gå igang med stekingen.

Det viste seg at det ble best resultat med middels temperatur på plate og jern, slik at munkene fikk en fast og gyllen overflate før de ble snudd. Munkene ble mye flatere enn munker med mer mel og bakepulver, naturlig nok. Men smaken var det ikke noe å si på! De var pikant syrlige og samtidig søte, og hadde den gode, litt salte overflaten fra stekingen i smeltet smør. Konsistensen på Oselias fløtemunker ble ganske kompakt, slik bildet gir et inntrykk av. Dersom vi hadde tilsatt mer mel – og bakepulver – tror vi disse munkene vil bli riktig så velsmakende.

Nystekte munker

Til venstre ser dere vanlige munker og til høyre er Oselias flødemunker. Foto: Gerd Corrigan, Kuben.

 

For å inspirere alle til munkesteking i sommer tar vi også med en «vanligere» munkeoppskrift. Oppskriften kommer opprinnelig fra et kurs holdt av Holt Bygdekvinnelag :

4 egg og 2 kopper sukker piskes til eggedosis

deretter tilsettes 2 kopper kefir, 4 kopper mel og 2-4 teskjeer bakepulver

Smelt smør og varm opp jernet mens munkerøren sveller en halvtimes tid. Et godt tips for å lette snuingen av munkene er å bruke to hummergafler.

Gi munkene et dryss med melis når de serveres.

 

God munkesommer !

Du vil kanskje like …