Oppskrifter

Stuved Makaroni

18. juli 2016

I kokeboken til Oselia finner vi mange velkjente oppskrifter, ingredienser og råvarer, men noen av oppskriftene innneholder også ingredienser som gjør oss nysgjerrige med tanke på hvordan tilgangen på denne ingrediensen var. En slik ting er makaroni, og det som er interessant er at det ikke bare er en oppskrift som inneholder makaroni. Det er makaroni i omelett, stuet makaroni, makaronisuppe og makaronipudding for å nevne noen.

Makaroni er tørket pasta som er laget uten egg.  Den er ofte formet som små tuber eller spiraler, den vanligste makaroni-formen er kort, hul og bøyd.

 

makaroni rett størrelse

Hadde virkelig Oselia tilgang på makaroni? Foto: Gerd Corrigan, Kuben.

 

I følge Wikipedia kom makaronien til Norge først i 1913. Vi har funnet ut at Thomas Jefferson, USAs tredje president, bragte den første makaroni-maskinen til USA i 1789, da han kom hjem etter en periode som ambassadør i Frankrike. I følge tollistene som er digitalisert for Arendal og Kristiansand frem til slutten av 1700-tallet kan vi ikke se at det kom noe makaroni til denne delen av landet, så om Oselias makaroni virkelig er makaroni slik vi kjenner den, eller om hennes makaroni er noe annet, er ikke godt å si. Når Tollistene for 1800-tallet blir digitalisert finner vi muligens svar på om det var makaroni å få kjøpt i butikkene i Arendal. Vi syntes uansett det var gøy å se at en rett som i dag er mange barns favoritt; Mac and Cheese, faktisk ble laget på Oselias kjøkken. Så denne uken får dere rett og slett Oselias Mac & Cheese anno 1880.

Stuved Makaroni

Makaronien koges godt i lidt Salt og Vand saa skylles de i koldt Vand lidt Bolliong og et Stykke Smør haves i en Kasterolle og faar et Opkog og deri haves Makaronien der ogsaa skal koge lidt før den anrettes haves reven engelsk Ost i den.

Vi kokte makaronien i lidt buljong, og blandet i revet Cheddar med en gang vi hadde helt av vannet.

DSC_3291_web

Foto: Gerd Corrigan, Kuben.

 

 

DSC_3344_web

Vi diskuterte oss frem til at Engelsk ost, kan ha vært cheddar. Her er det virkelig smak og behag som gjelder. Digger du ost, er det bare å kjøre på!! Foto: Gerd Corrigan. Kuben.

 

DSC_3347_web

Foto: Gerd Corrigan, Kuben.

 

 

DSC_3395_web

Foto: Gerd Corrigan, Kuben.

 

DSC_3411_web

For å være sikre på at dette funker hentet vi inn en som er midt i målgruppen for denne retten. Sander smakte mer enn en gjerne på Oselias stuet makaroni. Foto: Gerd Corrigan, Kuben.

 

DSC_3415_web

Det var tommel opp fra Sander! Foto: Gerd Corrigan, Kuben.

Vi voksne tenker nok at dette hadde vært hakket mer spennende dersom makaronien hadde fått seg en runde i stekovnen, slik at osten får en god og crispy skorpe, godt med nykvernet pepper og en frisk salat til!  Cheddar er en kraftig ost, men osten velger man selvsagt etter smak og behag. Enkel og barnevennlig sommerrett er det uansett!

Du vil kanskje like …