Oppskrifter

Pepperrot

17. august 2016

I ukens blogginnlegg slår vi et slag for pepperrota! På Oselias tid var denne grønnsaken vanlig å dyrke i de fleste hager både i byen og på landet. Rota ble mye brukt i matlagingen, men i dag er det få som dyrker den. I gamle hager finner man den gjerne litt i utkanten, der den ble plantet fordi den sprer seg fort. Pepperrota er en staude som blir 60-100 cm høy, og det er røttene som er spiselige. Rota kom til landet med munkene i middelalderen, og som legeurt ble den brukt mot skjørbuk, kikhoste, gikt og reumatisme, ved fordøyelsesbesvær og ved dårlig sårheling. Rota virker stimulerende på blodomløpet og har antibiotiske egenskaper fordi den inneholder sennepsolje, den er urindrivende og fin mot lunge- og urinveisbetennelse.

I matlaging er pepperrot en sterk smaktilsetter. I Oselias kokebok finnes denne oppskriften på pepperrotsaus til laks og kjøtt;

Pibberrodsous

Naar den skal bruges til Lax da piskes Sur Fløde med Edikke og Sukker naar den er pisket haves den revne Pibberrod i men til Kjød bruges Kraft Mel og Smør og lidt Egblommer.

Vi lagde pepperrotsaus til laks, og for oss vil  pepperotsaus fra nå av erstatte rømmen, så godt var det! Vi vet også at pepperrotsaus er blitt mye brukt til både kokt og syltet makrell.

Skreller pepperrot

Foto: Gerd Corrigan, Kuben.

 

Foto: Gerd Corrigan, Kuben.

Foto: Gerd Corrigan, Kuben.

 

Rasper pepperrot

Foto: Gerd Corrigan, Kuben.

 

Lager pepperrotkrem

Foto: Gerd Corrigan, Kuben.

Foto: Gerd Corrigan, Kuben.

Foto: Gerd Corrigan, Kuben.

Noen av landets «kjendiskokker» setter stor pris på pepperrota, og den er å finne som ingrediens på menyen til flere restauranter. Rota har en herlig pepperaktig, krydret smak, og rå er den unik pga sin fantastiske aroma.  Så neste gang du er i butikken anbefaler vi deg å kjøpe fersk pepperrot i stedet for pepperrot på tube, og har du hage, så plant en pepperrot!

Laks med pepperrotkrem

Foto: Gerd Corrigan, Kuben.

Du vil kanskje like …