Oppskrifter

Ansjosbrød

3. oktober 2016

I Sør- Europa er ansjos en viktig matfisk. Den finnes ikke nordlige farvann, så når vi her i Norge snakker om ansjos, så mener vi i de fleste tilfeller nedlagt brisling, og mange kjenner den nok best som krydret juleansjos i bokser. Brisling mellom 9 og 11,5 cm legges ned som sardiner og større brisling brukes til ansjos. 

I dag er det vel de færreste som legger ned brisling til ansjos selv, men det kan være et forsøk verdt. Det er ikke oppskrift på dette i Oselias kokebok, men at Oselia kan ha lagd ansjos til jul, er ikke usannsynlig. Brislingfiske foregikk i sommersesongen, og det tar vanligvis 6-8 uker fra man legger den ned til den kan brukes, så noen fastfood er det definitivt ikke. Men det er tydelig at Olselia også av og til valgte lettvinte løsninger, for det er nettopp noe svært lettvint fra kokeboken hennes vi presenterer denne uken, hardkokte egg og ansjos servert på brød!

Den norske ansjosen blir vansligvis lagt i krydderlake, mens den ekte ansjosen blir saltet og lagt i olje. Uansett hvilken du velger så smaker det godt, om du liker ansjos da!

 

side0071-oselias-kokebok-brod-med-egg-og-ansjos

 

dsc_9814_web

Vi kokte et par egg og la dem i skiver oppå et nystekt rundstykke. I oppskriften står det at rundstykkets skal stekes i smør. Vi har smurtes møret på. Foto: Gerd Corrigan, Kuben.

 

dsc_9941_web

Siden vi ikke var helt i julestemninge enda så brukte vi ansjos nedlagt i olje til vårt ansjosbrød! Foto: Gerd Corrigan, Kuben.

Du vil kanskje like …