Oppskrifter

Varm Tyrolerpudding

17. mars 2017

Dessertsortimentet til Oselia er upåklagelig. Det er utallige puddinger å velge mellom og vi tenkte det var på tide å presentere en ny dessert nå når våren og dessert – og kakesesongen nærmer seg for fult! Desserten vi presenterer i dag kan nemlig også fint gå under betegnelsen kake  da vi synes den fikk mer konsistens som en formkake! Den er også mistenktenkelig lik en tradisjonell tysk formkake med nøtter og mandler som ofte står under navnet Tyrolkake i oppskriftsbøker.

Oselias variant er smaksrik og frisk i ekte Oselia stil. Den inneholder både skall og saften av en hel sitron, hennes magiske ingrediens! Puddingen har en luftig og fin konsistens, og vi tipper den vil slå godt ann blant festbordets mer tradisjonelle kaker og desserter. Kryddermengden kan absolutt justeres etter eget ønske. Selv hoppet vi over likøren og cognacen denne gangen.

Varm tyrollerpudding

Dertil tages helst 10 Lod sukkerbrødsmuler eller andet kakeaffald som udblødes i 6 Skjeer sød Fløde.

I mangel deraf tager man reent franksbrød. Deri haves 8 Egblommer, 4 skjer smeltet Smør, skal og saft af

1 Cetro, 6 Kardemommer, 2 Nilliker, 4 Lod mandler, 4 Lod suka, lidt Muskat, 1 glas hvid Levkør, 1/2 Glas kogniak og

6 stivslagne hvider. 1/2 Plade reven Chokolade og Sukker efter behag. 

Vi smuldret ca 150 gram sukkerbrød i en bolle og blandet inn 6 skjeer fløte, 8 eggeplommer og 4 skjeer smeltet smør og blandet godt.

                                                        GC0_1820_web_1 GC0_2124_web GC0_2139_web GC0_2174_web

Deretter rørte vi inn saft og skall fra en sitron før vi rørte inn alt krydderet (1/4 teskje kardemomme, en knivsodd nellik, ca 60 gram sukat og 60 gram hakka mandler, litt muskatt og en halv plate hakka sjokolade). Til slutt blandet vi forsiktig inn 6 stivpiskede eggehviter før vi fylte røren i former. Vi brukte små ildfaste former, men det går nok helt fint å fylle røren i en brødform.

                  GC0_2084_web GC0_2225_web GC0_2239_web GC0_2289_web GC0_2296_web

                                         GC0_2395_web       GC0_2406_web

                                                                       Vi stekte formene i ovnen på ca 175 grader i 15-20 min.

Oselia brukte hel, tørket grønn kardemomme som hun knuste. Dette gir en langt mer kraftfull og aromatisk smak enn vanlig malt kardemomme, med andre ord verdt bryet. Å bruke hel nellik gir også en ekstra piff og det er ikke så vanskelig å knuse disse nellikene dersom man har en god morter. Det er ikke så mye krydder som skal til.

GC0_1936_web

Å bruke hel nellik hever definitivt smaksopplevelsen! Foto: Gerd Corrigan, Kuben.

 

 

GC0_1937_web

Hel, tørket grønn kardemomme er muligens ikke så lett å få tak i, men besøker du en butikk hvor de selger importerte varer finner du det nok. Foto: Gerd Corrigan, Kuben.

 

GC0_2015_web

Det er de små frøene inni belgen som tas ut og brukes enten hele eller knuste. Foto: Gerd Corrigan, Kuben.

 

Vi serverte dem lunkne med vaniljekrem. Den kan spises rett fra en liten form, eller skjæres opp i skiver. Uansett er det en smaksbombe av en dessert som absolutt falt i smak hos testpanelet på Kuben i Arendal!

GC0_1918_web

Smaksprøver blir alltid godt mottatt av kollegaer på Kuben. Foto: Gerd Corrigan, Kuben.

Du vil kanskje like …