Oppskrifter

Forloren skilpaddesuppe

10. juni 2017

Denne oppskriften på forloren skilpaddesuppe må være en av de mest eksotiske som er å finne i Oselias kokebok. Det som slår oss er at til tross for at dette fremstår som en svært enkel rett, tilsier oppskriften til Oselia at dette er en omfattende prosess, og gir et godt bilde av hvor lite som fantes av ferdigprodukter i butikker og landhandlerier på slutten av 19800-tallet. I dag får man falsk skilpaddesuppe på boks i de fleste supermarkeder i Danmark. Det vitner om at denne retten nok satt dypere spor der enn her i Norge. Vi har aldri smakt suppen, heller aldri handlet dette med hjem fra Danmark, så vi tenkte det nå var på tide å kaste seg over denne eksotiske retten. Vi ble definitivt ikke skuffet!

Ekte skilpadde har blitt brukt i suppe over hele verden, og blir sett på som en delikatesse. Dette utgjør en stor trussel for enkelte bestander, men spesielt havskilpadder. Det er nå strengt forbudt å kjøpe eller selge skilpadder som mat i hele verden. Slik har det oppstått ulike varianter av denne suppen og kalvehode/kalvekjøtt synes å være de vanligste substituttet og vanlig garnityr ser ut til å være små små kjøtt – og fiskeboller og hardkokt egg. Oselia har to oppskrifter som fremstår som ganske like, men en av dem skal være med alt dette garnityret, den andre med bare egg. Vi har laget den med hardkokt egg. Kalvehodet er ikke noe man får tak i vanlige butikker og kalvekjøtt generelt er vanskelig å oppdrive, selv hos en velassortert slakter. Vi brukte derfor kalvefilet.  Vi ser at mange andre oppskrifter også blir kokt på kalvetunge, så det er også et alternativ.

Forloren skilpadde

Kalvehodet kløves og lægges Natten over i Vand. Det koges med Salt og skummes godt. Naar det er kogt pudses og skjeres det. Lidt kjøtt brunes i smø, saa opspedes det med Kraft og hel Pibber og brunet Løg. Dette skal koge godt. Saa siles det og i haves brunet smør med Mel, Sjerry, Vorskjestersois, Kajenne og kolør. På fadet pyntes med 4 skaarne Æg.

Denne suppen består ikke av så mange ingredienser. Vi brukte kalvefilet. Den skjærte vi i strimler og brunet på sterkt varme. Deretter brunet deretter vi løken og hadde i  gryten sammen med kjøttet. Vi helte deretter over kalvebuljong og hel pepper. Man kan også bruke kalvefond. Har man fått tak i kalvekjøtt med ben kan man helle over vann. Dette kokte en god time til kjøttet var mørt. Da silte vi av kraften og lagde en jevning av smør og mel som vi spedde med kraften til vi fikk en jevn og fin suppe. Til slutt tilsatte vi en dæsj med sherry, litt worchestersaus og kajennepepper. Man kan fint lage denne suppen så tykk eller tynn man vil. Til slutt blandet vi inn kjøttet og løken. Vi lagde vår suppe ganske tykk og danderte med et hardkokt egg. Til tross for få ingredienser er dette en svært smakfull suppe.

Vi freser kalvekjøtt og løk sammen i en gryte

Oppskriften finner dere også i den lekre kokeboka vår som kan kjøpes i museumsbutikken vår på KUBEN eller i nettbutikken vår!

Du vil kanskje like …