Oppskrifter

Forloren skilpaddesuppe

10. juni 2017

Denne oppskriften må være en av de mest eksotiske som er å finne i Oselias kokebok. Det som slår oss er at til tross for at dette fremstår som en svært enkel rett, tilsier oppskriften til Osleia at dette er en omfattende prosess, og gir et godt bilde av hvor lite som fantes av ferdige produkter i butikker og landhandlerier. I dag får man falsk skilpaddesuppe på boks i de fleste supermarkeder i Danmark, og det vitner om at denne retten nok satt dypere spor der enn her i Norge. Vi har aldri smakt suppen, heller aldri handlet dette med hjem fra Danmark, så vi tenkte det nå var på tide å kaste seg over denne eksotiske retten. Vi ble definitivt ikke skuffet!

Ekte skilpadde har blitt brukt i suppe over hele verden, og blir sett på som en delikatesse. Dette utgjør en stor trussel for enkelte bestander, men spesielt havskilpadder. Det er nå strengt forbudt å kjøpe eller selge skilpadder som mat i hele verden. Slik har det oppstått ulike varianter av denne suppen og kalvehode/kalvekjøtt synes å være de vanligste substituttet og vanlig garnityr ser ut til å være små små kjøtt – og fiskeboller og hardkokt egg. Oselia har to oppskrifter som fremstår som ganske like, men en av dem skal være med alt dette garnityret, den andre med bare egg. Vi har laget den med hardkokt egg. Kalvehodet er ikke noe man får tak i vanlige butikker og kalvekjøtt generelt er vanskelig å oppdrive, selv hos en velassortert slakter. Vi brukte derfor kalvefilet.  Vi ser at mange andre oppskrifter også blir kokt på kalvetunge, så det er også et alternativ.

Forloren skilpadde

Kalvehodet kløves og lægges Natten over i Vand. Det koges med Salt og skummes godt. Naar det er kogt pudses og skjeres det. Lidt kjøtt brunes i smø, saa opspedes det med Kraft og hel Pibber og brunet Løg. Dette skal koge godt. Saa siles det og i haves brunet smør med Mel, Sjerry, Vorskjestersois, Kajenne og kolør. På fadet pyntes med 4 skaarne Æg.

Denne suppen består ikke av mange ingredienser. Vi brukte kalvefilet, som vi brunet på strekt varme. Vi brunet så løk og hadde i  gryten sammen med kjøttet. Vi helte deretter over kalvebuljong og hel pepper. Man kan også bruke kalvefond. Har man fått tak i kalvekjøtt med ben kan man helle over vann. Vi lot dette koke en god time til kjøttet var mørt og silte av kraften. vi lagde deretter en jevning av smør og mel og spedde i suppen. til slutt tilsatte vi en dæsj med sherry, litt worchestersaus og kajennepepper. Man kan lage denne suppen så tykk eller tynn man vil. Vi blandet i kjøttet og løken. Vi lagde vår suppe ganske tykk og danderte med et hardkokt egg. Til tross for få ingredienser var dette en svært smakfull suppe.

Vi freser kalvekjøtt og løk sammen i en gryte

Forloren skilpaddesuppe servert i Hesthaghuset på Langsæ

Du vil kanskje like …