Oppskrifter

Makroner

9. juli 2017

I dag forbinder vi makroner med velsmakende småkaker i lekre pastellfarger som rosa og turkis, gule med sitronsmak eller brune med sjokoladesmak. De er fint sammensatte to og to, med en søt smaksatt smørkrem i mellom. Makroner slik vi kjenner dem i dag, ble utviklet i Frankrike på slutten av 1900-tallet i konditoriet Ladurée. Konditoren Pierre Herme eksperimenterte frem makroner med  nye farver og smaker. Ladurée hevder at de var de første til å legge sammen mandelkakene til makroner, men det er omdiskutert blant konditorer i Frankrike. Oselia lagde faktisk også makroner, men de så helt annerledes ut enn dagens makroner. De er lette å lage og putter du dem i en tett boks kan du by på disse gjennom hele sommeren. Her er oppskriften hennes;

1 Pund fint Sukker 1 Pund finstødte Mandler hvispes godt over sagte Ild naar det er afkjølet kommer deri 5 a 6 stivslagne Egvider de steges ved sagte Ild og sættes i Klatter på Pladen

Vi halverte Oselias oppskrift og malte 250 gram mandler som vi blandet med 250 gram sukker. Vi stusset litt over hvorfor dette skulle varmes over svak varme, men en kollega fortalte oss at hun hadde lært å varme opp kransekakedeig for at den skulle bli seig og god. Dette var visst vanlig i en tid da ikke alle hadde fryser. Vi varmet derfor opp massen i en stekepanne på svak varme til den ble svak gyldenbrun og vi kunne se at sukkeret festet seg litt til mandelmassen. Vi avkjølte den. Deretter blandet vi massen med fire stivpiskede eggehviter til vi fikk en fast deig.

Mandler og sukker røres sammen på svak varme til sukkeret smelter og massen får en gyldenbrun farge Mandelmassen blandes med stivpiskede eggehviter Deigen settes på plate med teskjeer Oelias ferdigstekte makroner

Her er altså ingen pastellfarger eller fint sammensatte kaker med smørkrem i mellom. Deigen er rett og slett satt på stekeplaten i klatter, antageligvis med en skje. Oselia skriver at de skal stekes på sakte ild, men vi stekte de på ca 175 grader i ca. 15-20 min. Dette vil nok varier fra ovn til ovn, men minst til de er gyldne og fine. Til tross for at Oselias makroner er ikke like pene og forseggjorte som de «moderne» makronene syntes både vi og lunsjgjengen her på Kuben at disse makronene ble veldig gode, sprø på utsiden og gode og seige inni!

Frosne makroner

I en tett boks holder makronene seg lenge. Oselias makroner ble også brukt til noe annet. Vi oppdaget en oppskrift hvor hun brukte makronene til det som må ha vært en lekker og kanskje eksklusiv dessert, nemlig frosne makroner. I følge denne oppskriften pisket hun fløte tilsatt sukker og blandet dette med knuste makroner. Dette vitner også om at familien Eyde mest sannsynligvis har hatt et isskap i huset, noe som ikke var vanlig. Vi lot blandingen stå i fryseren til neste dag og serverte herlige frosne makroner til våre kolleger på Kuben. Perfekt og super enkel dessert til sommerfesten!

 

Frosne makroner servert med friske bringebær

Foto: Gerd Corrigan

 

Du vil kanskje like …