Oppskrifter

Fylte sellerirøtter

8. september 2017

For mange er sellerirot en uunnværlig ingrediens i høstklassikere som suppe, lapskaus og frikasé, men denne knudrete grønnsaken som har et sprøtt og aromatiske fruktkjøtt kan absolutt brukes til mye mer enn det.  Vi har funnet en oppskrift på fylt sellerirot i Oselias kokebok og her fikk vi oss en svært hyggelig smaksopplevelse! Denne måte å servere sellerirot på tar litt mer tid å lage, men det er absolutt verdt det for dette var kjempegodt.

Fersk sellerirot

Fyldte sellerirødder

De Skrælles og udhules raa, saa bliver de kogt i Vand til de bliver møre. Naar de er bliven kolde saa fyldes de med Kjødfarse og Laaget bindes paa med Traad. De koges i Boliong. De spises med brun skarp Sos med Cjanpeniongs eller rørt Smør med fin Persille over.

skreller sellerirot huler ut en sellerirot _GC04936_WEB_GC04962_WEBkoker sellerirot

Nå er butikkhyllene fulle av sellerirøtter og det er ikke så rart for vi er midt i sesongen her til lands. Man trenger sellerirøtter med litt størrelse. Da er det lettere å hule de ut og det er lettere å få et lokk ut av toppen på roten. Fruktkjøttet er sprøtt og overraskende lett å skjære ut med en skje eller annet redskap man har tilgjengelig. Pass på å ikke lag veggene for tynne. Legg de så i en gryte med buljong og la de koke til de begynner å bli myke. Vi kokte de ikke helt møre først da vi tenkte at de ville bli litt vel mye kokt dersom de også skulle koke en stund med farsen inni.

Vi lagde en grov farse av karbonadedeig som vi krydret med salt og pepper. Vi hakket også opp litt av fruktkjøttet og blandet i sammen med et egg og hakket persille. Dette står ikke i oppskriften til Oselia, men det gir litt mer smak til farsen. Så fylte vi de uthulede sellerirøttene og bandt på lokket med tråd slik det står i oppskrifen. Resten av koketiden avhenger nok litt av størrelsen på sellerirøttene, men vi kokte disse på svak varme i en god halvtime før vi tok de opp og lot de hvile litt før vi skjærte i de. I oppskriften står det at Oselia serverte de med en skarp saus sammen med sopp, eller smør med persille. Om dette ble brukt som tilbehør eller om det ble servert som en egen rett vet vi ikke. Vi serverte smaksprøver sammen med en peppersaus, og smakspanelet var enige om at dette var en annerledes og veldig god høstrett og som absolutt kan servers som hovedrett sammen med poteter, sopp og en skarp saus!

VELBEKOMME!

_GC04999_WEB fyller sellerirot med kjøttfarse

snører sammen sellerirot med farse

kokt sellerirot fult med kjøttfarse

Du vil kanskje like …