Arkivene forteller

Kallingsheim jaktslott – før og nå

17. oktober 2017

Vi følte virkelig at vi var på en reise tilbake i tid da vi denne høsten besøkte jakthytta som Christian Eyde med venner bygde på Kallingsheia i Åmli. Hytta står fremdeles på stedet der den ble bygd i 1879, og er lite forandret. I et tidligere innlegg på bloggen har vi skrevet om jakt og fiske på Kallingsheia, og vi har lenge ønsket å reise til Kallingsheim for å se den gamle hytta som ble kalt Kallingsheim jaktslott. Så da Jens Magne Føreland fra Dølemo og Christian Eydes oldebarn, Jens Christian Petersen ville ta oss med dit, pakket vi kameraet i tursekken og reiste til Åmli.

Det var spesielt å følge den samme gamle stien som Christian Eyde og hans jaktkamerater fulgte da de skulle til Kallingsheim og Kallingsheia for å jakte. Etter å ha fulgt stien i godt over en time kom hytta til syne blant trærne. Vi forstår godt de fine ordene som er skrevet ned i hyttas første gjestebok; Under deres Færder omkring i Fjeldene overraskedes de ved Synet af det underdeilige Kallingsvand med dets herlige omgivelser. Indtrykket var saa overvældende at man som med en Røst udraabte: «Her maa være godt at være!!». (Gjestebok I for Kallingsheim, kopiarkiv 1/93, PA-1264, Kuben). Hytta ligger vakkert til ved vestenden av lille Kallingsvann, bildene under viser hvordan landskapet rundt hytta har forandret seg fra å være bart og åpent i 1890-årene, til mer gjengrodd i våre dager.

 

kallingsheia

Foto: Christian Eyde, 1890-årene.

 

_GC07205_web

Foto: Gerd Corrigan, Kuben, 2017.

 

Det er noe spesielt ved det å besøke slike gamle steder, der tiden nesten har stått stille. Vi lot oss rive med i begeistring ved synet av den gamle hytta og rommene med de gamle møblene og gjenstandene vi tidligere kun hadde sett på over hundre år gamle bilder. Bildene viser at interiøret ikke har forandret seg noe særlig. Spisekroken er plassert på samme sted, bordet er det samme, men den gamle velbrukte duken er naturligvis byttet ut!

 

Foto: Christian Eyde.

Foto: Christian Eyde, 1890-årene.

 

Foto: Gerd Corrigan, Kuben.

Foto: Gerd Corrigan, Kuben, 2017.

 

Matlagingskroken ser nokså lik ut i 2017 som den så ut rundt 1890, men det lå ingen sko til tørk på hyllene over ovnen da vi var der!

Foto: Christian Eyde

Foto: Christian Eyde, 1890-årene.

 

Foto: Gerd Corrigan, Kuben.

Foto: Gerd Corrigan, Kuben, 2017.

 

Innsyn fra kjøkkenet og inn i stua anno 2017;

 

Foto: Gerd Corrigan, Kuben.

Foto: Gerd Corrigan, Kuben, 2017.

 

Nysgjerrigheten vår tok nesten overhånd ved synet av gamle bilder, bøker, kart og uåpnede bokser som lå på hyller oppunder taket. Hva vi fant kan du lese om i et seinere innlegg her på bloggen.

 

Foto: Gerd Corrigan, Kuben.

Foto: Gerd Corrigan, Kuben.

 

Takk til Jens Christian Petersen og Jens Magne Føreland for en fantastisk flott og spennende tur!

 

Flaselia. Foto: Gerd Corrigan, Kuben.

Flaselia. Foto: Gerd Corrigan, Kuben.

 

Til slutt må vi ta med dette bildet av flaggermusen som ønsket oss søvnig velkommen mens den klamret seg fast til vinduskarmen. Den hadde sneket seg inn bak en av vinduslemmene for en lur, vi døpte den for Flaselia!

Du vil kanskje like …