Oppskrifter

Turmat på Kallingsheia

9. november 2017

Flere av oppskriftene i kokeboken ti Oselia vitner om at familien Eyde har hatt god tilgang på småvilt og det var nok ikke noe problem å få tak i dette i butikkene på den tiden. Salg av skogsfugl til byene var en viktig inntekt for den fattigere delen av befolkningen, men vi vet også at Samuel og Elinas eldste sønn Christian var en ivrig jeger og tilbragte store deler av året på Kallingsheia sammen med resten av jaktklubben.På disse turene jaktet de først og fremst på rype og hare.  Det er ikke usannsynlig at mye av dette fant veien til Oselias kjøkken, for i kokeboken er det oppskrifter på både rypesteik,  harestek, og harerague. Det er også interessant at det er en oppskrift på jerpestek i kokeboken. Vi har ikke prøvd oss på hareraguen, men vi har lagt ved oppskriften i tilfelle noen skulle få lyst til å prøve seg.

Harerague

Eyde.039_1_web

Mennene fisket også mye fjellørret, og på bildene som Christian Eyde tok på mange av disse turene er det tydelig at de fisket med garn. Mye av denne fisken har de i følge jaktdagbøkene kost seg med mens de var på Kallingsheia, da det nok var vanskelig å konservere den slik at de kunne få den med seg hjem.Eyde.051_1_webEyde.016_web

Når vi ser på de gamle bildene fra turen på Kallingsheia er det liten tvil om at mennene har kost seg med mat og drikke innimellom jakt – og fisketurene. I gjestebøkene kan vi lese at de har hatt med seg både kjøtt og ost hjemmefra og bildene viser både vin og cognac i glassene. Ost var hverdagskost både for fattig og rik, og mange oster kunne oppbevares lenge. Det er vanskelig å si akkurat hvilke oster de kan ha spist, men av tollistene fra Arendal ser vi at det allerede på slutten av 1700-tallet var en betydelig import av oster til vårt distrikt. Kjøttet de hadde med seg var mest sannynligvis spekemat i ulike varianter.

Eyde.010_1_web

Eyde.033_2_web

Man kan jo spørre seg hvordan de fikk med seg alt pikkpakket sitt opp på heia, men da vi var på tur opp dit tidligere i høst,  fortalte turfølget vårt at de fikk bærehjelp av folk på gårder i nærheten, og dette bekrefter også bildene som Christian Eyde har tatt.

Eyde.015_1_web Eyde.042_2_webAlle bildene er fra Christian Eydes samling. Osteklokken (AAM 11783) fra 1870- årene og vinglasset (AAM 03381) fra 1860-årene tilhører begge gjenstandssamlingen på Kuben.

 

Du vil kanskje like …