Arkivene forteller

Dr. Blichs hytteapotek

1. desember 2017

En av Christian Eydes jaktkamerater på Kallingsheia, var legen Paul Fredrik Blich. Han var ikke bare lege og jaktkamerat, men også Eydes svoger fordi han var gift med Christian Eydes søster Marianne Eyde. Å ha en lege med på jaktturene til Kallingsheia var nok ikke så dumt, for avstanden til folk var lang om uhellet skulle være ute.

Noe av det mest spennende vi kom over på turen til Kallingsheia, var et bortgjemt og tilsynelatende glemt skrin som hadde støvet ned på en hylle oppunder taket. Da vi åpnet lokket på skrinet viste det seg at det inneholdt pilleesker, medisinflakser, salver, bomull, gassbind og sprit m.m. fra 1880- og 90- årene. Det var fremdeles piller og flytende væske i både pilleeskene og i medisinflaskene. Det er god grunn til å tro at det var Dr. Blich som tok med seg skrinet til Kallingsheia, og lot det bli igjen der.

 

Innholdet i skrinet måtte utforskes. Foto: Gerd Corrigan, Kuben.

Innholdet i skrinet måtte utforskes. Foto: Gerd Corrigan, Kuben.

 

Skumle saker!!! Foto: Gerd Corrigan, Kuben.

Skumle saker!!! Foto: Gerd Corrigan, Kuben.

 

Skikkelige skumle saker!!! Foto: Gerd Corrigan, Kuben.

Skikkelige skumle saker!!! Foto: Gerd Corrigan, Kuben.

 

Sagroid, avføringspiller. Foto: Gerd Corrigan, Kuben.

Sagroid, avføringspiller. Foto: Gerd Corrigan, Kuben.

 

Dr. Blich ble født i Kristiania i 1847. I 1872 tok han medisinsk embetseksamen, og praktiserte som lege i Arendal fra 1873. I 1879 giftet han seg med Marianne Eyde. I 1891 ble han amtslege for Nedenes amt, og i 1895 ordfører for Arendals, Austre Molands, Barbu og Tromøys sunnhetskommisjoner. Han døde i 1901.

 

Dr. Blich sittende fremst i bildet med hunden. Foto: Christian Eyde. Kubens fotosamling.

Dr. Blich sittende fremst i bildet sammen med hunden. Foto: Christian Eyde. Kubens fotosamling.

 

I følge dagbøkene for jakthytta på Kallingsheia, var Dr. Blich ofte på Kallingsheia. Han jaktet på hare og rype sammen med jaktkameratene, men ifølge dagboken er han en av dem som ofte var ute og fisket ørret på Kallingsvannet. Ved en anledning skal han ha vært så uheldig og gått seg vill på Kallingsheia, og måtte tilbringe natten ved et lite vann, som seinere fikk navnet Blichsøen.

 

Blichsøen. Foto: Gerd Corrigan, Kuben.

Blichsøen. Foto: Gerd Corrigan, Kuben.

 

Flere av pilleeskene og medisinflaskene er merket Svaneapoteket i Arendal. Apoteket ble opprettet i 1870 som det andre apoteket i byen. Den voksende befolkningen i og rundt Arendal skapte behov for nok et apotek da det eksisterende apotek ikke klarte å dekke befolkningens behov for medisiner. Det allerede eksisterende Arendals Apotek, skiftet navn til Løveapoteket, fordi det ikke var lov at det ene apoteket hadde Arendal i navnet når det eksisterte to apotek i samme by.

 

Etikett med navnet Svaneapoteket Arendal. Foto: Gerd Corrigan, Kuben.

Etikett med navnet; Apotheket Svanen i Arendal. Foto: Gerd Corrigan, Kuben.

Du vil kanskje like …