Her på Kuben har vi mange kokebøker i samlingen og vi kan følge ulike matretter eller kaker bakover i tid over en periode på 300 år. Dette gjelder også julekaker. Oselias kokebok skiller seg fra de eldre kokebøkene ved at den inneholder langt flere oppskrifter på ulike julekaker enn de eldre kokebøkene, og da spesielt det vi i dag betegner som småkaker. Og det er ikke så tilfeldig, for det var først på midten av 1800-tallet at steikeovner ble vanlig. Før dette bakte man på takker eller store panner, i smult, i ulike typer jern eller i bakerovn, og kaker bakt i jern er noen av de eldste kaketypene vi kjenner. Disse kakene er ofte stedbundne til enkelte bygder, og det kunne være bygdas smed som lagde de vakre jernene som ble brukt til goro og krumkaker.
Tidligere år har vi bakt gyldenpalmer og krumkaker, og Oselia har også oppskrifter på peppernøtter, berlinerkranser og jødekaker. I år har vi valgt å lage hennes Gode raad eller goro, som de fleste kanskje kaller denne lekre, sprø kaken. Dette var gøy, og vi lurer på hvorfor vi i all verden ikke har stiftet bekjentskap med denne kaken før!
Oselias porsjon er som vanlig enorm, så vi har halvert den og laget den om Aftenen, som hun skriver. Den kan med fordel stå kaldt helt til den skal bakes ut, det gjør kjevlingen enklere.
12 Æg røres med 2 pund ( 500 gr ) Sukker, 1/2 Pægl (ca. 1,2 dl.) Vand, 1/2 Pægl ( ca 1,2 dl.) Fløde og Cetronskal. Deri 4 pund ( 1 kg) Mel og 6 pund ( 1,5 kg) Smør. Sættes om Aftenen
Vi måtte jobbe litt mer mel inn i deigen for at den skulle bli lettere å kjevle ut. Vi hadde også sett i andre oppskrifter at det kunne være lurt å lage en mal og kutte etter slik at platene passet inn i jernet. Er du alene kan det være lurt å skjære ut alle platene på forhånd, legge bakepapir mellom og sette de kaldt til du skal begynne å steke. Når vi var to gikk det fint å kjevle ut og steke etter hvert. Vi skar kakene ut med en gang de kom ut av jernet.
Kakene ble sprø og gode, og ikke minst lekre å se på. De tar seg definitivt ut på julens kakebord. Vi skal servere våre Gode raad til kaffe og desserten når Oselias kokebok inviterer kollegaer på julelunsj.