Oppskrifter

Beignets sufflés

10. januar 2018

Nå har vi jobbet oss gjennom kokeboken og servert dere utallige oppskrifter på mer eller mindre vanlige retter. Hver gang vi setter oss ned for å planlegge en ny sesong på bloggen lurer vi på om det er noen spennende oppskrifter igjen i kokeboken å prøve seg på. Men, vi blir like overrasket hver gang over alle oppskriftene vi ikke har festet oss ved tidligere.

Benèsuffle  slik Oselia skriver det, eller Beignets sufflè, slik det åpenbart skal skrives, ble etter mye undring, prøving, diskusjoner på kjøkkenet og leting i andre kokebøker, omsider servert våre kollegaer til lunsjdessert. Vi er riktig så fornøyde med å ha testet denne lille lekre desserten. Det tok flere forsøk før vi fikk helt dreisen på det, men det var vel verdt strevet for dette var godt! 

Før vi serverer dere oppskriften tar vi med noen ord om hva i all verden dette er for slags kaker. Det finnes mange ulike typer kaker som er frityrstekt og som serveres med sukker, melis og/eller syltetøy, og begrepet beignet brukes på to typer slike kaker. Det kan være den franske varianten som blir laget av en choux-deig bestående av smør, vann, mel og egg. Da er det fuktigheten i deigen som gjør at kakene blåser seg litt opp når de frityrstekes. Den andre varianten av beignet-røre lages med gjær, og da får man det vi kaller Berlinerboller.

Her er Oselias Benèsuffle:

1/2 Pot melk faar et Opkog. Deri haves 4 lod smør. Saa drysses 3/4 Pund Mel i lidt af Gangen. Det heldes op i Fad og deri 7 hele Eg. 1 Teskje Sukker og saft af 1 Cetron. De koges i Flatyr og spises varme med Sukker og syltetøy og bruges til Dessert.

egg i kartong

heller i mel i bolle

holder opp sitron

Oselias magiske ingrediens er selvsagt med i denne oppskriften også! Alle foto: Gerd Corrigan, Kuben.

Den tradisjonelle Choux-røren består av vann, men i Oselias oppskrift skal det være melk. Vi kokte opp 5 dl melk og rørte inn 60 gram smør før vi drysset 375 gram mel i. Du skal røre kraftig til deigen slipper gryta. Deigen skal bli tykk. Vi var litt usikre på vordan konsistensen på denne røren skulle være. Oselias oppskrift sier ingeting om det. Vi tok gryta av plata og rørte inn 7 egg, ett om gangen. Røren blir veldig tynn og etter flere forsøk med tykkere røre har vi landet på at den nok skal være ganske rennende. Den skal ha samme konsistens som vaffelrøre. Bland inn sukker og saften av en sitron, og hell den over i en sprøytepose. 

Alle foto: Gerd Corriga, Kuben.

Sprut røre ned i frityrgryta eller varm olje. De skal stekes til de er gyldenbrune. Følg godt med, det tar ikke mange minuttene.
Legg kakene på et fat og rull dem i melis når de er avkjølt.

Dette var absolutt en gøy ting å teste ut, men det er mye arbeid å frityrsteke alle kakene. Om det er vel verdt bryet kan vel alltids diskuteres, men disse lekre kakene ble ivertfall ikke gamle på vårt fat. Vi synes også det er gøy å se at Oselia og familien Eyde fikk inspirasjon til å servere og nyte retter som åpenbart har sin opprinnelse andre steder i verden.

Du vil kanskje like …