Oppskrifter

Beignets sufflés

10. januar 2018

Nå har vi jobbet oss gjennom kokeboken og servert dere utallige oppskrifter på mer eller mindre vanlige retter. Hver gang vi setter oss ned for å planlegge en ny sesong på bloggen lurer vi på om det er noen spennende oppskrifter igjen i kokeboken å prøve seg på. Men, vi blir like overrasket hver gang over alle oppskriftene vi ikke har festet oss ved tidligere.

Benèsuffle  slik Oselia skriver det, eller Beignets sufflè, slik det åpenbart skal skrives, ble etter mye undring, prøving, diskusjoner på kjøkkenet og leting i andre kokebøker, omsider servert våre kollegaer til lunsjdessert. Vi er riktig så fornøyde med å ha testet denne lille lekre desserten, selv om vi nok må innrømme at arbeidet med å lage disse små friterte små kakene ikke helt sto i stil til smaksopplevelsen.

Før vi serverer dere oppskriften tar vi med noen ord om hva i all verden dette er for slags kaker. Det finnes mange ulike typer kaker som er frityrstekt og som serveres med sukker, melis og/eller syltetøy, og begrepet beignet brukes på to typer slike kaker. Det kan være den franske varianten som blir laget av en choux-deig bestående av smør, vann, mel og egg. Da er det fuktigheten i deigen som gjør at kakene blåser seg litt opp når de frityrstekes. Den andre varianten av beignet-røre lages med gjær, og da får man det vi kaller Berlinerboller.

Her er Oselias Benèsuffle:

1/2 Pot melk (ca 5 dl) faar et Opkog. Deri haves 4 lod (60 gram) smør. Saa drysses 3/4 Pund (1 pund = 500 gram, så ca. 375 gram) Mel i lidt af Gangen. Det heldes op i Fad og deri 7 hele Eg. 1 Teskje Sukker og saft af 1 Cetron. De koges i Flatyr og spises varme med Sukker og syltetøy og bruges til Dessert.

egg i kartong

heller i mel i bolle

holder opp sitron

Oselias magiske ingrediens er selvsagt med i denne oppskriften også! Alle foto: Gerd Corrigan, Kuben.

Den tradisjonelle Choux-røren består av vann, men i Oselias oppskrift skal det være melk. Vi kokte opp melken og rørte inn smøret før vi drysset melet i. Det ble en tykk deig. Men så ble vi veldig usikre på hvordan konsistensen på denne røren skulle være. Som dere ser så inneholder oppskriften ingen opplysninger om konsistens. Etter å ha rørt inn 7 egg var røren veldig tynn og etter en frityrtest var vi enige om at det måtte mer mel til for at vi skulle klare å håndtere deigen slik alle andre oppskrifter vi hadde funnet tilsa. Vi rørte anslagsvis inn 200-300 gram mer mel enn oppskriften tilsier. Alternativt kan man røre inn færre egg også.

 

Alle foto: Gerd Corriga, Kuben.

Etter å ha rørt inn mer mel fikk deigen en konsistens slik at vi klarte å forme små rektangler ved å klappe de ut på en benk med mel og stekingen gikk fint.

                                 

Beignets sufflés

Små lekre kaker som ble servert varme med sukker og syltetøy slik Oselia skrev i kokeboken sin. Foto: Gerd Corrigan, Kuben.

Det var en gøy ting å teste ut, men mye arbeid å frityrsteke alle kakene. Om det er vel verdt bryet kan vel alltids diskuteres, men vi synes et er gøy å se at kokeboken overrasker oss enda med spennende oppskrifter som viser at Oselia og familien Eyde fikk inspirasjon til å servere og nyte retter som åpenbart har sin opprinnelse andre steder i verden.

 

Du liker nok også