Arkivene forteller

Delingskultur på Oselias tid

9. februar 2018

Har du delt noe i det siste? En god matoppskrift, et bilde, en strikkeoppskrift eller kanskje bare en god historie?

I dag deler vi egentlig det meste over en lav sko, og vår delingskanal er ofte via sosiale medier, blogger og andre forum på internett. Men det å dele er absolutt ikke noe nytt fenomen. Etter å ha bladd oss gjennom utallige sider med spennende oppskrifter i kokebøker fra slutten av 1700-tallet og store deler av 1800-tallet er det ingen tvil om at Oselia og mange, mange andre damer i Arendal også var en del av en omfattende delingskultur.

I kokeboken til Oselia er det henvisninger til mange andre kvinner, og som vi har skrevet om før så finner man blant annet flere oppskrifter med referanse til fru Høegh. De andre kokebøkene inneholder referanser til Fru Hein, Frøken Nilsen, Fru Olsen, Fru Wright, Gina og Bergeth og mange, mange flere. Hvem var egentlig alle disse kvinnene?

Dette er åpenbart svært tidkrevende å finne ut av, men når vi jobbet med dette materialet var det etter hvert tre kokebøker som skillte seg ut med tanke på henvisninger til andre kvinner. Det er de håndskrevne kokebøkene etter Marianne Sørensen, som også har signaturen til Aagot Dedekam.

Vi ble veldig nysgjerrige på hvem disse to kvinnene var, og begynte å lete etter Marianne og Aagot i arkivene. Vi fant begge to i folketellingene og det viste seg at Marianne Sørensen var Aagots mor. Aagot var den eldste datteren av den kjente skibsmegleren Carl Herlofsen Sørensen og Marianne Sørensen på Gimle gård.

Gimle gård på Hisøy

AAA.PA-2405. His.0227. Gimle Gård. Foto: Magnus Løvfold

 

Portrett av Aagot Dedekam f. Sørensen

Aagot Dedekam f. Sørensen. Fra portrettsamlingen, Kuben.

Aagot giftet seg med dampskipsfører Peter Dedekam og sammen fikk de døtrene Margaret og Dorthea. Aagot har åpenbart arvet kokebøkene av sin mor og de er fulle av henvisninger til kvinner vi ikke kjenner til, men også tante Dorthe, Tane Lina og Bestemor Sørensen. På samme måte som mange av oss også gjør i dag, samlet de det beste fra venner og familie, skrev det ned for å bringe det videre til neste generasjon. Noen steder står det også at oppskriftene er udtaget fra Vestlandske tidende, at det er Opskrifter af en Husmor  eller Fru Jensens kogebog. 

Utdrag fra kokbok etter Marianne Sørensen. Finnes i kokeboksamlingen på Kuben i Arendal.

Det er tydelig at de lot seg inspirere av verden rundt seg, og selv om det nok ikke var fru Dannevig eller fru Herlofsen som selv regjerte på kjøkkenet i sine respektive husholdninger, så er det interessant at oppskrifter er utvekslet med referanse til dem og ikke deres husjomfruer. Vi fant nemlig en oppskrift på Fru Eydes Kager i kokeboken til Marianne Sørensen, og er spent på om vi finner den igjen i kokeboken til Oselia.

Utdrag fra en kokebok

Ytdrag fra kokebok etter Marianne Sørensen. Finnes i kokeboksamlingen på Kuben.

Mange av oppskriftene har henvisninger til en annen dame som må ha vært kjent i borgerskapets kretser, Olga Smith. Er det den riktige Olga Smith vi har funnet bilde av…? Vi leter også videre etter Frøken Nilsen og Fru Ellingsen, og lurer svært på hvem fru Wright var for det er ingen med det navnet i folketellingene fra Arendal. Kan hun ha vært på besøk fra et annet land? Hun har nemlig delt en oppskrift på en kage med kogosnøttkjerne.

Olga Smith

Olga Smith. Fra portrettsamlingen, Kuben.

Du vil kanskje like …