Redskap og ingredienser

Skal det være en porter, Kaptein Andersen ?

9. mars 2018

Noen foretrekker (kanskje) ølsuppe men de fleste foretrekker nok å drikke ølen som den er. Øl er noe vi mennesker har drukket i flere tusen år, helt tilbake til oldtiden. I Norge var det frem til slutten av 1800-tallet vanlig å servere ølet i en ølbolle eller en ølhøne, men bruk av ølglass ble også mer vanlig nå – som ellers i Europa.

Kulturhistoriker Joe Moran (1970) har sett på ølglassets utvikling i sitt eget hjemland England. Han ser utviklingen av ølglass i sammenheng med to andre faktorer: Bedre belysning på serveringssteder og moderne filtreringsmetoder av øl. Uten sedimentene som grumset til ølet, så det mer fristende ut og folk begynte å foretrekke dette. Da var det klare ølet plutselig noe å vise frem i et glass.

Nydelig ølglass i krystall laget i England rundt 1860. Foto. Gerd Corrigan, Kuben.

Nydelig ølglass i krystall laget i England rundt 1860. Foto. Gerd Corrigan, Kuben.

Dette ølglasset fra KUBENs samling (AAM.02630.) er et engelsk krystallglass fra 1865. I glasset ser vi en inngravert brigg for fulle seil

Nydelige inngraverte detaljer. Glasset ble gitt i gave til Kaptein Andersen og navnet hans er gravert inn sammen med navnet på Skipet han førte, Uranien. Foto: Gerd Corrigan.

Nydelige inngraverte detaljer. Glasset ble gitt i gave til Kaptein Andersen og navnet hans er gravert inn sammen med navnet på Skipet han førte, Uranien. Foto: Gerd Corrigan.

 

Navnet på avsenderen er også gravert inn. Dette glasset ble gitt av skipsmeglerfirmaet Lindhard og Coxon, som holdt til i Hartlepool, England. Foto: Gerd Corrigan, Kuben.

Navnet på avsenderen er også gravert inn. Dette glasset ble gitt av skipsmeglerfirmaet Lindhard og Coxon, som holdt til i Hartlepool, England. Foto: Gerd Corrigan, Kuben.

Glasset har innskriften «Urania, Capt. Andersen» og på den andre siden av glasset er det inngravert «From Lindhard & Coxon, Hartlepool 1865». Ut av dette skjønner vi at glasset var en gave fra skipsmeglerfirmaet til skipsføreren. Brigg «Urania» ble bygget her i Arendal i 1848.

Denne typen glass ble både brukt til rødvin og øl, nærmere bestemt porter – som er et mørkt overgjæret øl, med opphav i London.

Slike kapteingaver var slettes ikke uvanlig. Når et skip losset i en fremmed havn fikk kapteinen ofte en gave av skipsmegleren eller det kjøpmannsfirmaet de hadde kontakt med der. Slike gaver bestod ofte av bruksvarer som glass, vin, sølvtøy, te, en eske med sigarer – eller en blikkbeholder til skipspapirene. Gavene ble ofte gitt som en slags belønning for en rask seilas eller lastens gode tilstand, men også for å opprettholde et godt kundeforhold.

Kilder:

Aust-Agder-Arv 1985-86: En kapteinsgave, side 18.

Aust-Agder-Arv 1965-1966, s. 68.

https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2009/jun/13/history-of-the-british-beer-glass

 

Du vil kanskje like …