Arkivene forteller

Arendals Bryggeri og Mineralvandfabrikk

27. mars 2018

Så tidlig som i 1839 fikk Arendal sitt eget bryggeri, som opprinnelig het Kittilsbugt Bryggeri.  Det ble laget og solgt flaskeøl og skibsøl. I 1846 begynte produksjonen av undergjæret bayersk øl. Ølet ble priset pr. Pot (ca 0,96 l).

Arendals første bryggeri produserte blant annet undergjæret bayersk øl.

Kvittering fra Kittilsbugt Bryggeri som viser at de solgte Bayersk øl. Arkivref. Forretningarkivet på Kuben.

Bayerøl er brunt eller rødbrunt i fargen og har en mer utpreget maltsmak enn pilsener og det var dette ølet Oselia brukte i ølsuppa si. I Norge var det Schous Bryggeri i Trondheim som var først ut med å brygge bayerøl i 1843, og utover på 1850- tallet ble dette et veldig populært øl. Fram til rundt 1850 ble øl stort sett laget hjemme, men fra midten av 1800-tallet ble det mer og mer vanlig å kjøpe øl fra profesjonelle bryggeri.

Ved Arendals bryggeri brygget de også skibsøl, som var et dansk overgjæret, mørkt øl med utpreget humlesmak og lav alkoholprosent. Dette ølet var tradisjonelt en del av provianten på den danske flåten og ble en stund også brygget ved mange bryggerier her i Norge, uten at det fikk helt samme status som i Danmark. De brygget også husholdningsøl. Vi har ikke klart å finne ut helt konkret hva slags øl dette var, men det var nok også et øl til hverdagsbruk med lav alkoholprosent.

Vil du lese mer om Arendals Bryggeri og Mineralvandfabrikk kan du gjøre det her på kunnskapsportalen www.avtrykk.no

Kilder: wikipedia.

Du vil kanskje like …