Vi ble veldig glade og litt overrasket da vi oppdaget at Oselia rett og slett har etterlatt seg en curry-a-la 1880 i kokeboken sin, nemlig Lam i karri. Denne curryen er virkelig ikke noen avansert affære, men den smaker fortreffelig. Som med de fleste curryer blir den ekstra god om man spanderer god tid!
Karri er en av de to vanligste krydderblandingene i verden og har sin opprinnelse i det indiske kjøkken. En karrisaus kan være så mangt; blek og tam eller sterk og intens. Den kan være hissig og rød, eller fyldig og gul, det finnes utallige variasjoner og kombinasjoner. Men, en Curry kan også være en sterk saus og er ofte betegnelsen på ulike retter med opprinnelse fra Asia.
Både karriblandingen og rettene ble utover på 1800-tallet mer og mer populære i Vesten, og da spesielt i England. På 1800-tallet poppet det opp Karrihus overalt i England hvor man solgte krydderier som kunne gjenskape de deiligste matopplevelser fra India. Allerede i 1774 kunne man i Hanna Glasses bauta av en kokebok, Art of cookery, finne oppskrift på nettopp dette. Igjen vitner Oselias nedtegnelser om at de lot seg inspirere av verden rundt seg!
Vi har ikke klart å finne ut når man begynte å importere ferdigblandet karripulver til Norge, men vi vet at mange av krydderne for å lage denne krydderblandingen ble importert på 1700-tallet. Oselia har ikke oppskrift på en slik krydderblanding. Det er derfor nærliggende å anta at hun har kjøpt en ferdigblanding når hun skulle lage sin Lam i karri.
Lam i Karry
Dertil brugers helst Bryst og Ben der sjeres i passende
stykker og koges med lidt Salt og Sellerirødder, og Sos laves af Smør
Mel og Karry og lidt Fløde. Det opspedes med Kraften.
Den serveres med Ris på siden
Vi kom ikke lengre enn til bilder av kokkeleringen denne gangen. Av og til innhenter tidsklemmen oss, men vi serverte retten til gutt på 11 og jente på 8 og begge to var enige om at dette var skikkelig godt på en tirsdag!
Lykke til!
Alle foto: Gerd Corrigan, Kuben.