Oppskrifter

Frøken Bøkmanns vannbakkels

16. mai 2018

Vannbakkels har sin opprinnelse i Frankrike, som så mye annet søtt. Noen mener at de ble lagd allerede på 15oo-tallet. I Frankrike kalles de Profiteroles når de fylles med vaniljekrem eller vispet krem og drysses med melis eller dekkes med sjokoladefondant. Avlange vannbakkels kalles Eclairs.

Noen synes at vannbakkels er lette å få til, andre synes det er vanskelig. Vi har aldri lagd vannbakkels, og måtte ha to forsøk før vi fikk det til, men til vårt forsvar skyldes det nok Oselias oppskrift, mer enn våre bakeferdigheter. 20 egg ble i overkant mye, så med justert mengde på andre forsøk fikk vi noen luftige, litt crispy vannbakkels som  i hvert fall falt i smak hos våre kollegaer. Vi synes absolutt de kan settes på kakebordet 17.mai!

Monika er veldig fornøyd med resultatet.

Foto: Gerd Corrigan, Kuben.

 

Oselias oppskrift består av 500 gram mel, 500 gram smør, 1 liter vann og 20 egg, samt skallet av en sitron. Vi fulgte denne oppskriften første gang vi lagde vannbakkelsene. Vi smeltet smøret og helte vannet i, og ga det et oppkok. Så rørte vi melet inn og jobbet med deigen til den ble fast og fin. Vi helte deigen over i en bolle og lot den bli kald før vi rørte inn eggene, ett og ett, deretter tilsatte vi sitronskallet. Denne røren ble veldig tynn, men siden Oselia skriver at deigen skulle fylles i former tenkte vi at det var verdt et forsøk. De hevet seg flott i ovnen, og vi lot dem steke i ca 30 min. Men de sank sammen da vi tok dem ut, og de var heller ikke stekt inni. Erfarne vannbakkelsbakere blant våre kollegaer, mente at deigen var for tynn.

                  

Dermed måtte vi gjøre et nytt forsøk. Vi halverte mengden smør, mel og vann, og blandet i 8 egg. Da var røren så fast at den kunne settes på plate med en skje eller i muffinsformer. Som nevnt, skriver Oselia at hun steker kakene i former, derfor brukte vi store muffinsformer. For å teste, satte vi også noen rett på platen med to spiseskjeer. Vi stekte vannbakkelsene på 200 grader i ca. 30 minutter på varmluft også denne gangen, resultatet ble veldig bra, og vi kunne servere deilige vannbakkels til de ansatte på Kuben.

Oselia skriver ikke hvordan hun serverte Frøken Bøkmanns vannbakkels, men vi serverte dem med pisket kremfløte, jordbær, blåbær og et melisdryss.

Vannbakkelsene ble veldig luftig og fine

Vannbakkelsene ble veldig luftig og fine. Foto: Gerd Corrigan, Kuben.

 

Vi delte vannbakkelsene i to og fylte de med pisket krem og bær

Foto: Gerd Corrigan, Kuben.

 

Dryss litt melis over så er vannbakkelsene klare for fest!

Dryss litt melis over så er vannbakkelsene klare for fest! Foto: Gerd Corrigan, Kuben

 

Gratulerer med dagen, hilsen oss i Oselias kokebok.

Luftige vannbakkels som kan fylles med det du måtte ønske!

Luftige vannbakkels som kan fylles med det du måtte ønske! Foto: Gerd Corrigan, Kuben

 

 

 

Du vil kanskje like …